Jarné výmeny diplomatov

Všetci spoluobčania s napätím očakávajú zmeny, ktoré na nich opäť nachystala vláda v spojení s hygienikmi. Pri koronakríze sa to postupne javí ako pomerne tradičný postoj.

24.04.2021 14:00
debata (6)

Napríklad pandemickú školskú dochádzku občas nahradí obyčajná povinná školská dochádzka a podobne. Otvoria sa kaviarne, čo je základný predpoklad rozvoja vedeckého a iného myslenia v celej krajine. V podstate nastane idylická situácia – až na nebezpečenstvá, ktoré nám ešte stále hrozia zo všetkých strán. Napríklad nebezpečenstvo z Východu sa skrýva na niektorých veľvyslanectvách, nebezpečenstvo zo Západu na takých tých východných veľvyslanectvách v susedných západných štátoch.

Nechcem menovať kvôli objektivite. Toto nebezpečenstvo sa však dá bezpečne znížiť tak, že sa primeraný počet diplomatov pošle domov. V podstate sa tým pre krajinu nič nestráca. Lebo napríklad za takých troch chlapíkov, ktorí vedia napríklad plynule po rusky a po slovensky, nám spriatelená krajina o chvíľu vráti tiež troch takých celkom podobných chlapíkov, ktorí vedia plynule po slovensky a po rusky, ale v oboch krajinách je potom už aspoň bezpečnejšie. Je to pochopiteľné, veď niektoré zahraničné zastupiteľstvá tu u nás majú viac takých tých zástupcov, ako majú niektoré naše najvýznamnejšie politické strany členov.

Bol som z toho celkom zmätený, preto som musel vyhľadať známeho forenzného politológa, ktorý nemení svoje pôvodné stanovisko a má ho pri trhovisku na Miletičovej ulici v Bratislave. Turbulentná situácia vo svete a protišpionážne napätie u susedov sa vždy pozitívne odrážajú aj v seriózne vyváženom počte okolkovaných osviežujúcich nápojov, čo potom spolu s tabakom tvoria myšlienkový hnací plyn. „Čo je pre nás nebezpečnejšie? Súčasná vláda alebo zahraničná diverzia?“ Nedal sa zaskočiť: „Cieľom zahraničnej politiky na Slovensku je vytváranie početnej rovnováhy medzi istým veľvyslanectvom a OĽaNO, preto bolo treba pár ľudí z oboch zaraz odvolať.

Ako prvý odišiel predseda najsilnejšej strany z postu predsedu vlády. Ako druhý minister zdravotníctva. Potom odišlo ešte pár ľudí, ale už sa zase všetci vrátili a bývalý predseda vlády má konečne to, čo vždy najviac chcel, teda financie. Nuž, na druhej strane, kto by ich nechcel? Stálo to zatiaľ post, ak správne rátame, asi šiestich diplomatov, z ktorých ale asi traja boli naši. Preto sa napokon ukazuje ako celkom prezieravé, keď náš minister financií napríklad v Budapešti rokuje bez diplomatov. Isto preto, aby zachoval v oboch krajinách ich pôvodné počty.

Jednoduchosť tejto myšlienky ma ohromila a všetko bolo jasné, hneď ako zverejnila svoje stanovisko aj ministerka Veronika Remišová:. „To, čo sa stalo v Českej republike, je absolútne neprípustné a týmto krokom – vyhostením troch ruských diplomatov – vyjadrujeme nielen solidaritu ku krajine, ktorá je nám najbližšia, ale posielame jasný odkaz, že nebudeme tolerovať neprípustné aktivity na našom území,“ skonštatovala Remišová. Ale akoby v tom bolo počuť tú temnú mrazivú hrozbu z úst bývalého premiéra: „Dobre bude!“

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Veronika Remišová #vyhostenie ruských diplomatov #kauza Vrbětice