Pandemická pohroma pre populistov

Zdá sa, že pandémia populistickým politikom nepraje. Trumpa už voliči vyprevadili z Bieleho domu, brazílsky Bolsonaro to začína mať nahnuté, Viktor Orbán sa prvýkrát po dlhom čase musí obávať o politickú budúcnosť. Dokonca aj u nás vystriedala nášho malého, nie príliš schopného populistu, nevýrazná, no aspoň serióznejšia náhrada.

30.04.2021 16:00
debata (12)

Hneď na úvod je dobré povedať, že termín „populista“ nepoužívam ako rétorický guľomet, hanlivú nálepku pre tých, s ktorými nesúhlasím. Nepovažujem ho ani za špecifickú ideológiu (čo je v súčasnosti dominujúci spôsob chápania populizmu v politickej vede). Chápem ho ako špecifický štýl politiky, spôsobu jej výkonu.

Charakterizuje ho vysoká personalizácia, dôraz na lídra osobne sa angažujúceho v riešení problémov spoločnosti. A zjednodušovanie komplexných problémov na čierno-biele misie s jasným nepriateľom (čo okrem iného znamená, že všetci odmietajúci podporiť misie sú automaticky spojencami nepriateľa). America First! Brazília nadovšetko! Alebo, ak chcete, „Porazíme hnusobu!“ (a mafiu v politike, samozrejme).

Títo častokrát (pod)priemerne schopní a inteligentní komedianti prezlečení do kostýmov superhrdinov majú dva zásadné problémy. Tým prvým je, že reálne problémy sveta sú komplexné. Nevyriešia ich triky ťahané z rukáva, ale dlhodobá, systematická práca. Nie osoby s nadľudskými schopnosťami (o to viac, že sú tie schopnosti len predstierané), ale inštitúcie.

Druhým problémom populistov je, že potrebujú uspieť. Víťazstvo je v konečnom dôsledku jediným zdrojom ich legitimity. Hoci sa k moci často dostávajú na vlne verejnej podpory, nepredvídateľné vládnutie, zlé rozhodnutia a politika, ktorá rozdeľuje, pretože potrebuje konflikt a nepriateľa, preriedia rady ich podporovateľov.

Ak je takýto populista zároveň schopným technokratom moci – ako Viktor Orbán – erózia legitimity môže trvať dlhšie. No málokto z nich má trpezlivosť či schopnosti na postupné ovládnutie inštitúcií, vyvažovanie záujmov a kupovanie podpory. Jednoduchšie je inštitúcie rozbíjať. Ak však populistickí lídri prestanú víťaziť, skupina podporovateľov sa rýchlo stenčí na sektárov a tých, ktorí si ostatné dvere zavreli.

Pandémia sa ukazuje presne tým typom problému, ktorý je s populistickou politikou nekompatibilný. Nemá žiadne magické riešenia: chlorochín, ani plošné testovania. Nezmizne len preto, že ju označíte za „chrípočku“. Namiesto zhadzovania atómoviek potrebujete mravčiu, systematickú prácu. A o úspechu každého z opatrení – od lockdownov, cez rúška až po očkovanie – nerozhoduje len jeho technická správnosť, ale aj dôvera a ochota ľudí.

Na nič z toho nemajú populisti predpoklady. Systematická práca je doménou dobre organizovaných tímov a efektívnych inštitúcií. Dôveru a ochotu ťažko udržíte, keď je základným nástrojom vašej politickej práce šírenie konfliktu, keď za každou kritikou či rozdielnym názorom vidíte nepriateľský akt.

Pandémia nám mnoho vzala. Ale aspoň jedno by nám mohla dať: väčšiu opatrnosť voči mesiášom, ktorí tvrdia, že stačí v nich uveriť a #budedobre.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #populisti #Igor Matovič #Donald Trump #Jair Bolsonaro