Ľavicový Biden: Inšpirujme sa americkým prezidentom

Prezident USA Joe Biden minulý týždeň vystúpil s prvým prejavom pred Kongresom. Apeloval na senátorov, aby zvýšili dane bohatým a posilnili zamestnanecké odbory. Bolo to prekvapenie, pretože Biden bol doteraz skôr centrista ako ľavičiar.

04.05.2021 16:00
debata (14)

Chce zvýšiť dane korporáciám a najbohatšiemu 1 % populácie na úroveň 39,6 %. Otvorene hovoril o tom, že 55 najziskovejších korporácií zaplatilo slovom nula dolárov na daniach a odvliekli 40 miliárd do daňových rajov. Tieto všakovaké nemorálne schémy mali byť nelegálne už dávno. Počas pandémie najbohatší Američania zbohatli o 3 bilióny dolárov, zatiaľ čo dvadsať miliónov Američanov stratilo prácu. To dokazuje, že tisíckrát omieľaná fráza o tom, že bohatstvo tečie od bohatých smerom dole k pracujúcim, zjavne nefunguje.

Základom ďalšieho vývoja má byť tvorba milióna kvalitných pracovných miest, na väčšinu ktorých nebude treba univerzitné vzdelanie. Minimálna mzda by mala stúpnuť v prepočte na 12,50 eur. Biden si kopol aj do Wall Street, finanční žraloci vraj krajinu nevybudovali, vybudovali ju pracujúci a stredná trieda. No a strednú triedu, teda dobre platené práce niekde v strede pomyselného rebríčka prác medzi chudobnejšími a bohatými, predsa vytvorili odbory a odborové hnutia – desaťročiami štrajkov, nátlakových akcií a koľkokrát s nasadením vlastného života.

Prezident chce od Kongresu, aby prijal zákon o ochrane práva na zakladanie odborov, ktorý má lepšie chrániť zamestnancov. To je určite odpoveďou aj na nedávny medializovaný veľký boj o založenie odborov vo firme najbohatšieho človeka planéty Jeffa Bezosa v štáte Alabama. Firma priamo rozdávala letáky zamestnancom, aby odbory radšej nezakladali, že tie ich len budú zdierať o príspevok. To, že doteraz ich zdieral zamestnávateľ a vytvorením odborov by si potenciálne vylobovali vyššie platy, v letáku nespomenuli.

Biden celú svoju kariéru budoval opak toho, čo sľuboval v prejave. Veriť mu preto budeme môcť až vtedy, keď niečo z toho aj reálne spraví. Jedno je jasné: je to aj víťazstvo jeho ľavicového protikandidáta Bernieho Sandersa. Mal taký úspech u voličov, že demokrati už nemôžu ignorovať, že voliči chcú a potrebujú ľavicové témy, teda pozdvihovanie úrovne bežného občana a nie donekonečna len pozdvihovanie životnej úrovne boháčov na úkor všetkých ostatných.

Keď už teda naša slovenská vláda deklaruje svoj proamerický postoj a inšpiráciu v zámorí, tak by sa namiesto výdavkov do armády mohla inšpirovať týmto Bidenovým prejavom. Novopečený minister financií by peniaze do špajze mohol nájsť zvýšením dane korporáciám a najbohatším jednotlivcom a zapojiť sa do celoeurópskeho boja proti ulievaniu peňazí do daňových rajov. Minister práce Milan Krajniak by zase mal dbať na zvyšovanie minimálnej mzdy a zlepšovať spoluprácu s odbormi, nie naopak.

Takisto by sa mohli inšpirovať všetky proamericky orientované ekonomické think-tanky a prepísať svoje manifesty: namiesto privatizácie a znižovania daní začať presadzovať dostupné bývanie, zdaňovanie bohatých a prerozdeľovanie peňazí do verejných odvetví.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #USA #spravodlivosť #Kongres #ľavica #zvyšovanie daní