Bankové účty pod drobnohľadom štátu, nad rámec požiadaviek EÚ

Navrhované zavedenie kontroly bankových účtov firiem a občanov zo strany štátu vyvolalo značnú kritiku. Zmeny by išli nad rámec toho, čo stanovuje smernica EÚ, pokiaľ ide o zverejňovanie údajov o stavoch účtov klientov v bankách.

10.05.2021 16:00
debata (7)

Tieto citlivé údaje sú predmetom bankového tajomstva, ktoré môže byť porušené len v presne vymedzených prípadoch dôvodných podozrení z prania špinavých peňazí, úplatkárstva, daňových deliktov alebo inej trestnej činnosti.

Automatický prehľad o stavoch a prípadne pohyboch na účtoch klientov by Slovensko zaradil medzi krajiny s absolútnou kontrolou štátu nad peniazmi občanov a firiem. Pripravované zavedenie registra účtov bude nakoniec bez zverejňovania peňažných zostatkov a prevodov na týchto účtoch, čím sa zjednoduší vyšetrovanie finančných operácií podozrivých subjektov a urýchli vymáhanie pohľadávok voči povinným osobám a firmám zo strany exekútorov.

Kým doteraz oprávnené subjekty museli zdĺhavo zisťovať, v ktorých bankách sa dá siahnuť na peňažnú hotovosť či iné aktíva firiem alebo jednotlivcov, často delikventi stihli peniaze vybrať, alebo cenné papiere predať, či aspoň fiktívne darovať. Najmä vďaka tomu, že darovanie nepodlieha u nás žiadnej registračnej povinnosti.

Podiel hotovosti na tržbách v obchodoch a službách bol v roku 2020 po prvýkrát nižší ako prostredníctvom mobilných aplikácií, internetu a platobných kariet. Postupne z pandemického donútenia prechádzame na bezhotovostnú ekonomiku. Čoraz viac pobočiek bánk bude v budúcnosti bezhotovostných. Klientov s hotovosťou odrádzajú banky v pobočkách čoraz vyššími poplatkami. Dokonca aj v prípade retroklientov, ktorí sa ešte nerozlúčili s používaním vkladných knižiek. Na tie síce peniaze môžu byť prevedené ako na hocijaký iný účet, ale výber z nich je možný len hotovostne. Mnohé banky už vkladné knižky klientom vôbec nevedú. Pri výbere peňazí v hotovosti niektoré z bánk požadujú poplatok až štyri eurá.

Banky sa svojou poplatkovou politikou usilujú klientom naznačiť, že ich návšteva pobočky je neželateľná. Všetko sa dá dnes predsa vybaviť on-line. Otázna je však pripravenosť samotných klientov komunikovať napríklad s virtuálnym robotom a dať si od neho poradiť v oblasti finančných služieb.

V bezhotovostnom bankovníctve najväčší krok urobilo Nórsko. Objem hotovostných platieb tam predstavuje len tri percentá všetkých finančných transakcií. Banky a obchodníci nad klientom požadujúcim hotovostnú platbu ohŕňajú nosom, lebo sa im automaticky zdá podozrivý. V Nórsku sa tiež zverejňujú informácie o príjmoch jednotlivcov aj firiem. Každý, kto chce, si môže za pár minút na internete pozrieť, koľko zarobil v uplynulých rokoch jeho kolega, sused či firma. Na Slovensku sú dostupné verejnosti takéto údaje iba za firmy.

Pritom Nórsko má medzi európskymi krajinami jednu z najvyšších sadzieb DPH – 25 %. Štát v rámci verejných financií hospodári na rozdiel od Slovenska veľmi racionálne a namiesto rozpočtových dier vytvára enormné rezervy na horšie časy pre všetkých obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #polícia #Nórsko #bankové poplatky #hotovosť #bezhotovostné platby #bankové účty