Neuveriteľný experiment. Sme závislí od škodlivých potravín

Vždy, keď už si myslíme, že nás v novinách nič nemôže prekvapiť, pretože všetko tu už bolo, objaví sa čosi také geniálne jednoduché, že to človeku vyrazí dych.

27.05.2021 16:00
debata (8)

To je prípad článku o lekárovi, ktorému v Británii napadlo vyskúšať, čo sa mu stane, ak bude jeden mesiac jesť iba priemyselne spracované potraviny, na ktorých si mimochodom denne pochutnávajú milióny Britov vrátane detí.

Tento nešťastník menom Chris van Tulleken z University College London Hospital si kuracími nugetami, pizzou, sladkosťami, sendvičmi, hotovými jedlami, cereáliami a nízko kalorickými pochutinami tak dôkladne rozhasil organizmus, že o tom mohol napísať vynikajúci horor.

Nielenže sa mu podarilo dôkladne sa obaliť tukom, privodiť si zápchu, hemoroidy, pálenie záhy, nespavosť či depresie, ale ako bonus zaznamenal i spomalené myslenie v dôsledku úbytku sivej kôry mozgovej. K tomu sa cítil strašne starý.

Konzumácia priemyselne spracovaných potravín, ktoré obsahujú rôzne emulgátory, stabilizátory, konzervanty, zvlhčovadlá, plnidlá, príchute, pôsobí v podaní experimentujúceho lekára ako masochizmus, kombinovaný s exhibicionizmom. Neľutujeme ho ale, pretože na rozdiel od bežného naivného a nič zlé netušiaceho zákazníka supermarketu dobre vedel, do čoho ide. Teda že potraviny, ktoré si vkladá do nákupného vozíka, obsahujú veľmi návykové látky, ktoré spôsobujú, že človek takéto jedlo vyrobené z najlacnejších možných ingrediencií konzumuje rýchlejšie než potraviny nespracované a zje toho oveľa viac, než potrebuje.

Náš doktor vopred vedel, že od priemyselne spracovaných potravín vzniká v mozgu podobná závislosť ako od alkoholu, cigariet či drog. Napriek tomu dráždil hada bosou nohou a výsledkom bola hormonálna zmena, keď sa mu o 30 percent zvýšilo množstvo tzv. hladových hormónov a zároveň mu poklesli hormóny dodávajúce pocit plnosti. Že za to môže kontaminovanými potravinami kontaminovaná hlava, potvrdila magnetická rezonancia.

Experiment, pri ktorom pokusný človek absolvuje nákup potravín, ktoré potom na svoju škodu konzumuje, je pozoruhodný tým, že z neho nie je žiadne poučenie a nemá žiadne dôsledky. Nikomu nenapadne na základe takéhoto pokusu prestať nakupovať polotovary, alebo odsúdiť producentov priemyselne spracovaných potravín na pokutu, či ich rovno zatvoriť do žalára.

Vziať ľuďom návykové potraviny, ktoré im poškodzujú mozog, by bolo ako brať narkomanovi drogu. Nestretlo by sa to s pochopením. Doktor síce upozorňuje, že to, z čoho mu bolo zle, bežne konzumujú deti, ale o ich stravovanie sa starajú rodičia, ktorým už priemyselne spracované potraviny spomalili myslenie podobne, ako sa to stalo jemu. Kruh sa dávno uzavrel. Klienti supermarketov milujú to, čo im škodí, a škodí im to, čo milujú.

Producenti priemyselne spracovaných potravín naučili svojich zákazníkov konzumovať balast, ktorý je vylepšený o látky, vďaka ktorým to už klientom neprekáža. Nemajú už totiž na pochopenie experimentu doktora Chrisa van Tullekena z University College London Hospital dostatok sivej mozgovej kôry.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #neoliberálna ideológia #lacné potraviny