Napätá spoločenská situácia

V situácii, keď príchod leta a tepla pôsobia pomerne okúňavým dojmom, všetkých spoluobčanov mimoriadne teší a upokojuje, teda aspoň ako sa odborne vyjadril expremiér a súčasný minister financií Igor Matovič, že polícia napriek týmto nežičlivým okolnostiam ešte stále „ide po mafii ako po údenom“.

29.05.2021 10:00
debata (7)

Je to istotne z jej strany to najsprávnejšie rozhodnutie, lebo údeného je u nás zrejme zatiaľ dosť. Navyše údené je oveľa trvanlivejšie ako napríklad platinové sitká, ktoré, napriek všetkým známym kvalitám platiny, vo vládnych skladoch enormne rýchle korodujú. Keby dymom zakonzervovaní zločinci nejakým spôsobom nevystačovali, môžu silové zložky bez obáv siahnuť do vládnych rezerv. Naposledy sme to mali možnosť vidieť na ministerstve poľnohospodárstva, keď jednu takú rezervu vo fakticky prázdnych skladoch hravo našli a zatvorili, ba dokonca nepekne pohanený minister krátko nato odstúpil.

Napokon aj v niektorých stranách už tvoriví spoluobčania zakladajú príslušné ohníky, lebo ako sa hovorí – niet dymu bez ohňa, no bez dymu niet ani údeného. Okrem potravín, prirodzene. Lebo, čo sa ich týka, vraj stačí namočiť nevyúdené mäso do nejakých príslušných chemikálií, po ktorých má občan skoro taký istý pocit. Veselo si s ním potom prská na panvici, len taká báseň! A ostošesť potom nakupuje také tie kuchynské drôtené tenisové rakety v predražených reťazcoch, len aby mu ranný „hemendex“ nevypálil oči.

V politike sa to však, žiaľ, nedá riešiť takýmto jednoduchým spôsobom, ako vidno aj v strane Za ľudí. Nateraz je zaujímavá najmä tým, že zo všetkých vnútorných zápasov vychádza viditeľne posilnená, i keď, na druhej strane, najviac je potom ona posilnená v nejakých iných stranách. Ale tie sú potom tiež posilnené. Predsedníčka Veronika Remišová to zrejme pociťuje už dlhšie a umne siaha k neopotrebovanému, jasnému a cieľavedomému politickému programu, ktorý nastolil už pôvodný zakladateľ strany Andrej Kiska v jeho presnom vyjadrení a nasmerovaní: „Ide o to, riešiť problémy ľudí!“

Ide o nepochybne to najsprávnejšie heslo, len v praxi sa vždy nestretáva s pochopením. Napríklad niektorí nespokojní zubári sa k tomu stavajú úplne nechápavo, aj keď napríklad niekto rieši vyslovene ich problémy, ktoré majú s vlastnými pozemkami. Ale vcelku heslo funguje aj tak a je aj, prihliadnuc na okolnosti, mimoriadne vtipné. Ak však niekto nemá zmysel práve pre tento humor ako nateraz verná členka strany ministerka Mária Kolíková, potom je hneď oheň na streche.

Niektorí ľudia sú dnes za referendum. Presne to kopírujú aj v strane Za ľudí – niektorí sú za snem strany, iní sú proti. Čo preložené do obyčajnej reči znamená, že niektorí sú za Remišovú, ostatní asi za Kolíkovú. Pritom spravidla vychádzajú z presvedčenia, že jedna je lepšia ako druhá, no riešenie je vraj v budúcnosti, lebo obe sú nenahraditeľné.

Nuž ako hovorí český aforista Gabriel Laub: „Budúcnosť je doba, kedy budeme vedieť všetko o minulosti. Dokiaľ vieme iba časť pravdy, sme ešte v súčasnosti.“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Veronika Remišová #Za ľudí