Výborné volebné heslo. Českí Piráti chcú vrátiť budúcnosť

Vymyslieť originálne volebné heslo vôbec nie je jednoduché. Aj preto sa volebné kampane obmedzujú na recyklovanie starých klišé a operujú osvedčenými slovnými prefabrikátmi, ktoré obsahujú výrazy bezpečnosť, prosperita, sloboda, demokracia, spravodlivosť, zmena, resp. istota.

03.06.2021 16:00
debata (6)

Iba strany, ktoré si budujú imidž inakosti, nezvyčajnosti sú nútené pri voľbe volebného sloganu experimentovať. V Česku sa takou módnou „inou“ stranou stali Piráti, ktorí kampaň odštartovali s heslom: „Vráťme krajine budúcnosť.“

Jednoduché a elegantné. Kto by nechcel mať budúcnosť? Navyše osvedčenú, ktorá už tu bola, len ju zašantročili politickí konkurenti, ktorých preto treba vyhnať od koryta. „Vráťme“ nie je riskantný záväzok, ale ponuka na participáciu. Znie to, akoby privilegovaní poslanci pozývali hlasujúci ľud k spoločnému stolu. V tomto prípade legislatívnemu. No a vracať budúcnosť krajine treba čítať ako šikovné alibi. Heslo nehovorí o tom, kto bude z budúcnosti profitovať a kto návrat budúcnosti zaplatí.

Diabol sa, ako vieme, ukrýva v detailoch. Tie netreba hľadať vo volebných programoch, ktoré strany formulujú s vedomím, že ich nebude študovať volič, ale kritici. Problém je v ich motivácii. Piráti sa netaja nostalgiou za budúcnosťou, ktorá prišla po páde minulého režimu. To je tá budúcnosť, ktorú navrhujú vrátiť krajine. Budovanie kapitalizmu podľa nich potrebuje generačný reparát. Samozrejme, nevstúpia do rieky, ktorá už je preč. Nový, lepší kapitalizmus už nevybudujú tunelovaním reálneho socializmu. Za nový kapitalizmus sa chystajú biť sa s kapitalizmom, ktorý tu už je.

Českí Piráti sú ideologicky podobná partia ako Progresívne Slovensko. Nenárodní liberáli, progresívci, environmentalisti s afinitou k Bruselu. Rozdiel je vo volebných preferenciách. Zatiaľ čo progresívci na Slovensku pôsobia ako outsideri, českí Piráti sa vypracovali na favorita nadchádzajúcich volieb. A nebude to iba kvôli efektu jednookého medzi slepými. Za situácie, keď sa politika vyprázdňuje a stráca dynamiku, rastie vždy popularita exotov. Pre štvrtinu voličov sú dostatočnou kvalifikáciou pirátskeho predsedu na post premiéra jeho dredy.

Predstava, že sa práve s Pirátmi vráti budúcnosť, je, samozrejme, naivná. Vrátiť sa s nimi môže iba minulosť. Jedno volebné obdobie v parlamente stačilo na to, aby sa z originálnej strany stala strana zavedená. Predseda, ktorý pred rokmi provokoval, že nemá problém s islamskou Európou a hlasoval proti vstupu do EÚ, sa polepšil. Mladícka nerozvážnosť je preč. Nálepky nemarxistov či ľavicových extrémistov na Pirátov nepasujú. Je to strana lojálna s globálnym liberálnym mainstreamom, od ktorej korporáciám nič zlé nehrozí.

Výborné volebné heslo nemôže za to, kto s ním kandiduje. Predstavme si že by s nápadom „vráťme krajine budúcnosť“ vstúpila do politiky strana odmietajúca kapitalistické vykorisťovanie, sociálnu nespravodlivosť, imperializmus, egoizmus či fanatický aktivizmus. Pirátsky slogan by dával zmysel, lebo budúcnosť sme vždy mali. A ani v budúcnosti sa to nezmení.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #volebná kampaň #Česko #piráti #Inakosť #volebné heslá