Američania o Assangeovi klamali

Ako hlboko je americká vláda ochotná klesnúť, aby dosiahla potrestanie Juliana Assangea za to, že zverejnil pravdu o jej zločinoch? Aj kryť pedofila, ktorý si proti Assangeovi nejaké obvinenia ochotne vymyslí?

29.06.2021 16:00
debata (26)

Už takmer desať rokov bojuje Assange, zakladateľ portálu WikiLeaks, o slobodu a o to, aby nebol vydaný do USA. Keďže nezisková medzinárodná organizácia WikiLeaks publikovala dôkazy okrem iného o vojnových zločinoch USA v Iraku, tí majú záujem o jeho exemplárne potrestanie.

Assange strávil niekoľko rokov zavretý v budove ekvádorskej ambasády v Londýne, ktorá mu poskytla útočisko. Ak by sa bol dostal mimo diplomatickej pôdy, britská polícia bola pripravená ho v momente zatknúť.

V roku 2019 musel budovu ambasády opustiť. Odvtedy čaká na svoj údel v najprísnejšej britskej väznici. Už dva roky trvá právna, ale aj verejná bitka o to, či ho Briti vydajú do USA, kde mu hrozí 175 rokov väzenia, ak nie trest smrti. Za normálnych okolností by to bol jasný prípad. WikiLeaks je portál, ktorý uverejňuje dokumenty od tzv. whistleblowerov, teda ľudí zvnútra nejakej inštitúcie, ktorí chcú svet informovať o zločinoch alebo korupcii, ktorú táto inštitúcia pácha. Nelíši sa to od bežnej investigatívnej práce akýchkoľvek iných novín, ktoré takéto dokumenty publikujú alebo pracujú s „informátormi“.

Americký právny tím sa ale snaží urobiť všetko pre to, aby to ako novinárčina nevyzeralo. Assangea vykresľujú nie ako vydavateľa novín, ale ako hackera, ktorý sám mal organizovať hackerské útoky, aby sa dostal k určitým informáciám. Práve na tom, že nie je novinár, ale hacker, je založené obvinenie. V tom prípade by už nemal ochranu pod rúškom slobody médií a išlo o obyčajnú trestnú činnosť.

Britská sudkyňa sa s tým stotožnila, ale nakoniec Assangea do USA v januári nevydala. Ako dôvod uviedla, že vzhľadom na otrasný stav amerických väzníc je vysoká pravdepodobnosť, že Assange spácha samovraždu. Napriek tomu stále ostáva vo väzení, pretože sa čaká, ako dopadne americké odvolanie.

Ale čo sa medzitým nestalo. Islandský denník Stundin vypátral kľúčového svedka, ktorý mal dokazovať, že Assange a WikiLeaks sa dopúšťali hackerských útokov. Išlo totiž o Islanďana a spomínané hackerské útoky zo strany Assangea sa mali odohrať na Islande, voči napríklad islandským poslancom. No a tento svedok priznal, že si to ako bývalý krátko pôsobiaci dobrovoľník WikiLeaks (ktorej ešte aj ukradol peniaze) celé vymyslel, pretože FBI mu za to poskytla trestnú imunitu voči finančným podvodom a pedofilným útokom, ktorých sa dopustil. Súd ho už označil za sociopata, ktorý síce rozozná, čo je dobré a čo zlé, ale je mu to jedno. Assange teda žiadne hackerské útoky neorganizoval, ani k nim nikoho neinštruoval.

V roku 2019 švédska prokuratúra stiahla voči Assangeovi obvinenie zo znásilnenia, ktoré sa neodohralo. Doteraz USA nedokázali menovať ani jedného človeka, ktorý by bol býval ohrozený tým, že WikiLeaks zverejnila citlivé vojenské informácie. No a napokon sa zosypal ako domček z karát celý podvod o tom, že Assange je hacker a nie novinár, hlavný bod amerického obvinenia. Je čas ukončiť túto frašku a prepustiť ho na slobodu.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Julian Assange