Politika a ideológie športu (futbalu) škodia

Politika má neobyčajnú schopnosť infikovať prostredie, ktoré sa snaží byť od nej nezávislé. Napríklad šport alebo kultúru. Bude to asi tým, že nositelia silných politických názorov zle znášajú, keď sú niekomu ľahostajní.

01.07.2021 16:00
debata (6)

Väčšina ľudí sa síce zhodne, že politika do športu nepatrí, ale ak nás čosi baví, napríklad futbal, predstavuje to pre politických aktivistov šancu zviditeľniť sa. Politika si nevytvára vlastné publikum, ale parazituje tam, kde publikum vznikne.

Istý Simon Kuper, komentátor Financial Times, prišiel v priebehu futbalového Eura s teóriou, že kontinent stále delí železná opona, a pustil sa vysvetľovať, prečo je na Západe futbal lepší, než „v krajinách, v ktorých pred rokom 1989 vládli komunisti“. Nie je to vraj iba preto, že sme na Východe chudobnejší. Tiež sme lenivejší a menej rekreačne či súťažne športujeme. Kuper si tiež všimol, že na rozdiel od Francúzov, Holanďanov či Britov sa u nás nevenujeme deťom prisťahovalcov v chudých štvrtiach, takže nemôžeme do našich tímov integrovať hráčov cudzieho pôvodu.

Podľa Financial Times sa však na Západe hrá lepší futbal i kvôli hodnotám: Západ, na rozdiel od Východu, podporuje hnutie Black Lives Matter (BLM). Hráči si kľakajú, aby ukázali, že im špeciálne záleží na čiernych životoch. Podobne sa futbalisti na Západe, na rozdiel od našich, solidarizujú so sexuálnymi menšinami, napríklad dúhovými kapitánskymi páskami. To je podľa futbalového experta Simona Kupera dôvod, prečo sa do osemfinále Eura z postkomunis­tického Východu dostali iba Česi, Chorváti a Ukrajinci.

Problém s podobnými politickými teóriami o lepšej a horšej futbalovosti nastáva, keď tí teoreticky lepší začnú prehrávať. Nielenže to príliš nevedia, ale navyše sú traumatizovaní, že ich znemožňujú akísi hodnotovo menejcenní xenofóbovia a rasisti. Vtedy neraz ide bokom férová hra a tí údajne lepší sa miesto lopty snažia nakopnúť súpera.

Politika športu škodí, keď sa hra mieša s propagáciou nejakej ideológie alebo sa do nej premietne vypätý nacionalizmus. Ukazuje sa však, že športu neprospieva ani to, že sa politika skrýva za obranu, respektíve preferenciu vybraných hodnôt. Futbalová lopta, o ktorej sa medzi futbalistami hovorí i ako o guľatom nezmysle, totiž žije svojím vlastným životom. Ignoruje politicky korektné scenáre, rasové preferencie, železné opony.

Teória o hodnotovo nadradenom západnom futbale je podobný nezmysel, ako bola svojho času u nás teória o nadradenosti socialistického športu. Keby Holanďania pred zápasom s Čechmi neriešili, ako odídu z ihriska, keď na nich budú pokrikovať rasisti a namiesto toho keby riešili, ako behať za loptou, možno by potvrdili povesť favorita.

Hodnotou, ktorú možno v športe bezpečne vyznávať, je samotný šport. Sú to pravidlá, ktoré futbalistom garantujú na ihrisku rovnosť. V pravidlami danej rovnosti je priestor pre vzájomný rešpekt, pre diverzitu. Sú to pravidlá, ktoré stierajú rozdiel medzi majoritami a minoritami. Vylepšovanie futbalu módnymi hodnotami je slepá cesta. Sú to pravidlá, ktoré rozhodujú, kto je lepší.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #rasizmus #šport #Euro 2020 #xenofóbia #Black Lives Matter #politickí aktivisti