Aj na rómskych životoch záleží?

Smrť Stanislava Tomáša v českých Tepliciach krátko po policajnom zákroku znovu ukazuje, aký dvojaký meter na seba policajti majú, podľa toho, či ide o Róma, alebo nie.

13.07.2021 16:00
debata (25)

Porovnania s vraždou Georgea Floyda v USA nie sú náhodné. Jeho tiež policajti strhli na zem a jeden mu kľakol na krk, aby sa nehýbal. Floyd sa mu viac než dvadsaťkrát pokúsil povedať, že nemôže dýchať, policajta to neobmäkčilo, až sa Floyd udusil. Bol černoch, a americká polícia je notoricky známa v tom, že voči ľuďom inej farby pleti je podstatne tvrdšia a benevolentnejšia v použití násilia ako voči bielym. Policajt, ktorý Floyda zabil, dostal za vraždu 22 a pol roka a celý incident mal výrazný vplyv na hnutie Black Lives Matter (na černošských životoch záleží).

Aj Stanislav Tomáš zomrel pod kolenom policajta. Kľačal mu na krku celých šesť minút, kým sa vôbec nehýbal, a v sanitke ho už nedokázali oživiť. Na internete sa objavili dve videá, kde zákrok vidno. Na jednom muž leží na zemi, zatiaľ čo policajt na ňom kľačí aj po tom, čo sa prestane hýbať. Na druhom videu, ktorým sa obhajuje polícia, je vidieť potýčku pravdepodobne Tomáša a iného muža na ulici, ktorých mala polícia prísť spacifikovať. Vôbec nie je jasné, čo tomu predchádzalo, a líšia sa aj verzie svedkov. Niektorí tvrdia, že Tomáš nebol agresor, naopak, mal upozorniť na krádež auta.

Tomáš bol však Róm. A z veľmi dobrých dôvodov sa zdvihli pochybnosti o adekvátnosti tohto zákroku. Predsa len, ak podľa všetkého pri nijako nebezpečnej potýčke polícia človeka zložila tak, že zomrel, tak by mala naozaj dobre vysvetliť, či bol tento zákrok skutočne adekvátny, vyjadriť sústrasť pozostalým a aspoň ubezpečiť, že vec bude nezávisle prešetrená, aby sa rozptýlili pochybnosti. Namiesto toho česká polícia zareagovala najhorším možným spôsobom a hneď sa hrubo obula do obete. Vraj nejde o žiadneho „českého Floyda“, ale obyčajného drogového recidivistu, ktorý demoloval autá, všetko prebehlo v súlade so zákonom a vraj pitva ukázala, že to kľačanie nemalo na jeho smrť vplyv. Skutočne citlivé vyjadrenie pre pozostalých.

Pochybnosti ostávajú. Rodina aj priatelia zomrelého tvrdia, že už roky bol „čistý“, mal novú prácu a snažil sa. Nie je jasné, aké autá mal demolovať a advokát žiada novú pitvu. V prospech polície nehovorí ani fakt, že viacerí svedkovia nezávisle potvrdili, že im na mieste dávali podpísať papier, že o celej veci budú mlčať, inak pôjdu do väzenia na tri roky.

Ťažko česká polícia poprie, že ide o dvojaký meter. Rovnako ako u nás. Prípady ako zmlátenie ľudí v Moldave nad Bodvou či smrť Róma z Tornale, zamestnanca obecného úradu, ktorý zomrel na následky neadekvátneho použitia slzotvorného plynu. Alebo košickí policajti, čo si natáčali mladých Rómov, nútili ich vyzliekať sa, navzájom sa fackovať a bozkávať.

Asi by každému zamrzlo na perách ospravedlňovanie polície, ak by to robili s jeho vlastnými deťmi. Takže v prvom rade by si mala svoju prácu polícia robiť dobre, a to chrániť občanov bez rozdielu, a keď príde na lámanie chleba, riešiť spravodlivosť a nie vlastnú povesť.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #polícia #Rómovia #rasizmus #Black Lives Matter #George Floyd #Stanislav Tomáš