Obete nezodpovedných bankárov

Ukladanie finančných rezerv na vkladné knižky vzhľadom na skoro nulové úroky už vyšlo z módy. Bankoví úradníci väčšinu klientov presvedčia, že jedinou spásou pred postupným znehodnocovaním úspor infláciou je sporenie vo forme podielových fondov.

02.08.2021 16:00
debata (3)

Tie umožňujú každému záujemcovi vybrať si zo širokej palety investičných stratégií rešpektujúcich mieru ochoty investora podstupovať riziko strát. Istotu majú sporitelia len vo výške poplatkov. Tie sú v prípade slovenských podielových fondov nastavené vyššie, ako je to obvyklé vo vyspelých ekonomikách. Rozhodovanie o zložení jednotlivých investícií nakupovaných z peňazí klientov a ich riziku je vecou posúdenia manažérov fondov.

Najhoršou investíciou roka 2020 sa stali dlhopisy a zmenky skupiny ARCA, ktorá sa stala platobne neschopnou splácať svoje záväzky. Požičané peniaze skončili v projektoch, ktoré od začiatku vzbudzovali obavy, že si na seba nezarobia. Išlo napríklad o výstavbu nákupno-administratívnych centier na Ukrajine, investovanie do solárnych projektov a horských rekreačných komplexov s dlhou návratnosťou. 30. júna sa konala schôdza veriteľov bankrotujúcej skupiny ARCA, ktorá dlhuje svojim klientom v SR a v ČR viac ako miliardu eur.

Nešťastnými veriteľmi, ktorí prídu v každom prípade o značnú časť svojich investícií, sú zväčša solventní jednotlivci na oboch stranách Moravy. Veriteľmi, ktorí neprídu o peniaze, budú iba banky, ktoré skupine poskytli úvery kryté záložným právom na majetok ARCA. Podľa zverejnených údajov je však medzi nezabezpečenými veriteľmi aj jeden z najväčších podielových fondov založený a spravovaný veľkou slovenskou bankou pôsobiacou vo viacerých krajinách EÚ. Pokiaľ dôjde k reštruktura­lizácii dlhov skupiny ARCA ich čiastočným odpisom, alebo toxické pohľadávky budú súčasťou konkurznej podstaty bankrotára, rozriedi sa aj hodnota podielovej jednotky predmetného fondu. Straty časti osobných úspor tak pocítia tisíce investorov – podielnikov tohto fondu.

Na celom prípade je zarážajúce to, že podielový fond veľkej slovenskej banky investoval peniaze do cenných papierov bez ratingu, označovaných ako prašivé dlhopisy jednotlivcov. Tí ich fondu zverili s vidinou, že bankári dobre posúdia riziká a peniaze slušne zhodnotia. Pravdou je však presný opak. Víťazmi budú iba sprostredkovatelia takýchto transakcií, pri ktorých obvyklá sprostredkovateľská provízia vyplácaná zo strany dlžníka je cca 2 percentá. Pri investícii podielového fondu do dlhopisov ARCA vo výške 10 mil. eur mohlo ísť o 200-tisíc eur, ktoré skončili vo vreckách niekoľkých šikovných finančníkov.

Príklad nezodpovedného investovania peňazí jednotlivcov manažérmi fondu do riskantných cenných papierov skupiny ARCA dokazuje krátkozrakosť argumentov, ktoré používajú banky na presviedčanie klientov na investovanie do podielových fondov. Emitenti dlhopisov sa často oháňajú písomným súhlasom NBS na ich vydanie. Ide však o planú reklamu, pretože NBS bonitu budúceho dlžníka nikdy neskúma. Dlhopis je iba neručenou pôžičkou firme, ktorá nahrádza tradičnú úverovú zmluvu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #podielové fondy #zmenky #Arca