Z koláča dieru

Všetkých spoluobčanov potešilo, že ministerstvo zdravotníctva musí vrátiť 14 miliónov eur. Podobne ako vládu ich rozčúlilo, že išlo o peniaze určené vraj: „na nákup zdravotníckej techniky, rekonštrukcie či na zvyšovanie počtu pracovných miest vo vybraných štátnych nemocniciach a špecializovaných ústavoch.“

07.08.2021 10:00
debata (5)

To sú najčastejšie také tie prístroje, ktoré v nemocniciach a vôbec u lekárov stále blikajú a nepríjemne bzučia, čím môžu pacientov zbytočne vystrašiť a privádzať ich do kolapsu.

Napríklad o jednom prístroji, na ktorý ma napojili, ma sestra ubezpečila, že by začal lomoziť, až keby som zomieral. To znamená, že v princípe iba v predstihu nahrádza príbuzných, ktorým sa neujde z dedičstva. Ak sa prístroje nenakúpia, poľahky sa ukáže, ako ostatne už toľkokrát, že to dobre ide aj bez nich. Keďže ide o štátne nemocnice a ústavy, museli by sa na ne naliepať také tie evidenčné štítky, čo by celú záležitosť isto niekoľkonásobne predražilo.

Podobne je to aj s rekonštrukciou toho, čo vlastne je dnes skoro bez prístrojov, takže to tiež netreba. Odborný personál sa môže jednoducho prebrať z celoplošného testovania alebo z armády, ako sa už z jej nevyčerpateľných zdrojov získal napríklad samotný minister. Pritom nemožno tvrdiť, že by naše zdravotníctvo mohlo byť celkom bez prístrojov.

Ale to, čo v súčasnosti potrebuje najviac, sú kvalitné zlosovacie prístroje, pomocou ktorých vláda hodlá zabezpečiť vakcináciu nadväzujúcu hneď aj na plynulé zbohatnutie zbedačených vrstiev spoločnosti. Prístroje, ktoré vláda zamietla pod koberec, majú navyše tú chybu, že ich schválil ešte expremiér Peter Pellegrini. Minulej ani terajšej vlády sa nepýtal. Napokon by pripadli terajšiemu ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému.

Pritom je všeobecne známe, že voči obom vykazuje minister financií Igor Matovič istú animozitu. Právom! Lebo dnes aj ten najmenší orezávač ceruziek v prostredí zdravotníctva surovo nahlodáva jeho dômyselný plán, ktorý skoncentroval v nanajvýš povzbudivom hesle: „Držme si klobúky, na deltu sa vrháme s holými rukami!“

Obhajovať počiny vlády vôbec nie je v súčasnosti ľahké. Ak mi niekto neverí, nech si pozrie videoklipy, ktoré nahrali v umeleckej súčinnosti minister hospodárstva Richard Sulík a tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus. Ak si môžeme v tlači prečítať napríklad vetu: „Na otázku TASR, či v tomto smere došlo k naplneniu pôvodného zámeru investovať do majetku či vybavenia nemocníc, ministerstvo neodpovedalo.“, potom môžeme bez zaváhania uplatniť v súvislosti s problémom aj záverečnú Sulíkovu repliku z onoho klipu: „Ty koňo!“ Čo v preklade do obyčajného jazyka môže naznačovať aj myšlienku vyslovenú, teda ak sa nemýlim, počas Veľkej francúzskej revolúcie. „Nechajme to koňom, majú väčšiu hlavu!“

Povzbudeným zaočkovaným spoluobčanom teda možno dopriať z ušetrených zdravotných peňazí radostnú prípravu na ozdravnú lotériu a príjemné chvíle pri televízore. Aj keď väčšina z nich, a veru iba nerád to pripúšťam, vyhrá iba z koláča dieru.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo zdravotníctva SR #očkovacia lotéria