Ženský imidž na olympiáde

U mužov nikto nerieši, čo majú na športoviskách pred divákmi oblečené ani či si potom doma plnia svoje mužské povinnosti, je načase s tým prestať obťažovať športovkyne.

10.08.2021 16:00
debata (2)

Tesne pred olympijskými hrami v Tokiu sa začalo diskutovať o tom, aké oblečenie môžu ženy nosiť v špecifických disciplínach. Človek by bol predpokladal, že oblečenie súťažiacich má byť predovšetkým pohodlné, bezpečné a každý nech súťaží v tom, čo je mu najpraktickejšie. Pravidlá obliekania v každom športe ale podliehajú jednotlivým športovým federáciám. Niektoré sú benevolentnejšie, iné sú striktné, či už z dôvodov bezpečnosti, alebo tradície.

Nórske plážové volejbalistky napríklad dostali pokutu 1 500 eur za to, že namiesto v bikinách nastúpili na zápas v krátkych obtiahnutých šortkách. Pravidlá hovoria, že môžu mať na boku iba desať centimetrov široké bikiny a hore športovú podprsenku, vraj preto, že „športovci na pláži majú prezentovať zdravý obraz tela“.

Muži musia nosiť obtiahnuté krátke nohavice kúsok nad koleno. Nórky tvrdili, že predsa len vykrojené bikiny nie sú najpohodlnejšie pri plážovom športe a že neustále musia kontrolovať, či sa nezošuchli. V niektorých disciplínach naozaj ženy musia nosiť „odhaľujúcejšie" prvky ako muži. V gymnastike sa napríklad očakáva známy gymnastický úbor s bikinovým strihom a hlbokým výstrihom do V. Muži, naopak, majú dlhé pohodlné legíny. Preto nemecké gymnastky súťažili v obtiahnutom celotelovom úbore, síce v rámci pravidiel, ale proti zažitým konvenciám.

Olympiáda sa tak niesla aj v duchu ďalšieho zrovnoprávňovania žien, ktoré, povedzme si úprimne, majú mať nárok obliekať si, čo je v disciplíne pohodlné a nie čo priláka divákov. U niektorých športovkýň sa ale v domovských krajinách spustila debata o tom, či sú vôbec „dostatočne ženské“. Kórejčanka An San získala v Tokiu tri zlaté medaily v lukostreľbe, napriek tomu sa doma v Južnej Kórei na sociálnych sieťach diskutovalo vo veľkom o tom, že má príliš krátke vlasy a či náhodou nepatrí k feministkám, ktoré si mnohí v Kórei predstavujú hlavne ako málo „ženské“ ženy nenávidiace mužov. San na to odpovedala, že pre ňu sú jednoducho krátke vlasy pohodlné.

Ešte bizarnejšie komentáre si vypočula čínska zlatá guliarka Gong Li-jiao. V televíznom interview jej novinárka povedala, že vyzerá „mužne“, na čo ďalej spustila, čo teda plánuje guliarka teraz, keď už nemusí byť maskulínna pre šport, ale môže sa vrátiť späť k svojmu „ženskejšiemu" ja. Dokonca sa jej spýtala, či má partnera a či sa s ním bude pretláčať. Dobrou správou je, že sa guliarke dostalo ohromnej podpory medzi fanúšikmi a rozprúdilo to debatu v Číne, či stále hlavnou úlohou v živote ženy je dobre vyzerať a vydať sa.

Nikoho nič do toho, aký imidž si kto zvolí. Rovnako je schizofrenické na jednej strane chváliť ženy, že získavajú medaily skvelými výkonmi a reprezentujú krajinu, a na strane druhej ich kritizovať, že nevyzerajú ako krásne chudé modelky. To sa veru nedá, ale novinári by sa mohli pre zmenu novinári pýtať mužov, či sa popri tréningoch stíhajú dostatočne venovať svojim deťom a rodine, predsa len, je náročné skĺbiť individuálnu kariéru a rodinné povinnosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #šport #feminizmus #rovnosť žien #obliekanie #olympijské hry v Tokiu 2020