Vratné fľaše a Slovensko

Väčšina sklenených fliaš dnes končí v kontajneroch na netriedený odpad, v lepšom prípade v kontajneroch na sklo. Spektrum zálohovaných sklenených fliaš sa zväčša začína aj končí pri pivových fľašiach. Pritom sa vo vratných fľašiach predával napr. aj sirup, víno a malinovky.

23.08.2021 16:00
debata

V Maďarsku sa zálohovali aj fľaše na šampanské, zaváraninové a kompótové poháre, všetky druhy vín, limonád ako aj liehoviny. Dnes zálohové fľaše s výnimkou pivových vidno veľmi zriedkavo.

Spoločenský vývoj a snaha prispôsobiť sa trendom predaja tovarov založených na bezobalovom hospodárstve po dlhom čase otvára otázky, ktoré zaujímajú nielen spotrebiteľov, ale aj firmy. Technika umývania vratných sklenených obalov a logistika ich prepravy medzi obchodom a výrobcami je čoraz viac predmetom digitalizácie a používania umelej inteligencie. To by malo byť dostatočnou kompenzáciou čoraz drahšej pracovnej sily potrebnej v oblasti obchodu a predaja.

Pred rokom 1989 sa vo fľašiach predávalo aj čerstvé mlieko, aj keď postupne bolo ponúkané v plastových vrecúškach, ktoré sa často pretrhli. V súčasnosti by predaj mlieka v sklenených fľašiach zákazníci asi príliš nevítali, pretože kupujúci uprednostňujú nákup trvanlivého mlieka v rámci veľkých rodinných nákupov, zväčša na celý týždeň.

Oveľa vyššiu šancu na úspech by mala iniciatíva zameraná na oživenie vratných fliaš pri predaji vína, liehovín a sirupov. V Česku sa renesancia predaja vo vratných sklenených fľašiach začala už pred niekoľkými rokmi. Jedna z tamojších startup firiem z Chrudimi založená mladým podnikateľom Markom Lukeslom v tejto súvislosti vyvíja a testuje technológiu na umývanie pohárov, aby sa predaj potravín mohol rozšíriť nielen na nápoje, vrátane umývania rozličných pohárov a fliaš viacerých dodávateľov.

Technologické procesy tohto druhu narážajú na problém príliš širokého spektra dodávateľov, z ktorých každý používa svoj vlastný obal reprezentujúci zároveň aj značku výrobku. Marketing predaja je preto ďalším dôvodom, prečo dnes nie je možné jednoducho oprášiť maďarský model z čias socializmu s vratnými fľašami na všetko, vrátane zaváraninových pohárov.

Dohoda o rovnakých fľašiach na pivo sa týkala pred rokom 1990 predovšetkým piva. To sa predávalo od konca 70. rokov v rovnakých fľašiach v rámci celej Európy. Preto nebol problém, že prázdne fľaše z piva zakúpeného napríklad v Prahe či vo Varšave končili svoju púť v maďarských pivovaroch.

Problematika vratných sklenených fliaš je súčasťou cirkulárnej ekonomiky, ktorá je čoraz väčším stredobodom pozornosti mladých spotrebiteľov s väčším akcentom na životné prostredie. Na Slovensku sa však oveľa viac diskutuje o zálohovaní PET fliaš a plechoviek, ktoré dlhé roky bezproblémovo funguje v Nemecku. Keďže v SRN je ľudská práca oveľa drahšia ako u nás, prácnosť v manipulácii s nimi nebude ten hlavný problém. Bezobalové predajne, nastavenie systému vracania fliaš a spôsob distribúcie obalov určených na recykláciu u nás potrebuje komplexné riešenie prijateľné pre obchod aj pre spotrebiteľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zálohovanie PET-fliaš