Dobre platená nenávisť

WikiLeaks odhalila prepojenia a financovanie veľkej ultrakonzervatívnej platformy, ktorá v Európe lobuje proti právam žien a LGBT ľudí. K jej prominentným hosťom viackrát patrila Anna Záborská.

24.08.2021 16:00
debata (17)

Od začiatku milénia funguje v Španielsku organizácia Hazte Oír, ktorá si kladie za cieľ kampaňovať za konzervatívne hodnoty. O desať rokov neskôr rozširuje svoje pôsobenie do Európy s názvom CitizenGO a snaží sa lobovať u poslancov Európskeho parlamentu. Ich heslami sú „za život“ či „za ochranu rodiny“, ale to, samozrejme, neznamená, že sa snažia riešiť finančnú situáciu, dostupnosť bývania pre mladé rodiny alebo bojovať proti chudobe detí.

„Za život“ znamená zakázať ženám možnosť rozhodovať o vlastnom tele a zaviesť povinnosť porodiť aj plod, ktorý je výsledkom znásilnenia, či silne poškodený plod – ako v Poľsku. „Za ochranu rodiny“ je synonymom zákazu registrovaných partnerstiev alebo manželstiev pre všetkých, čiže inými slovami „len pre niektoré rodiny“, a k tomu ešte zakázať akékoľvek zmienky o LGBT ľuďoch alebo o dúhe, pre istotu.

Za tie roky sa celá sieť rozrástla a spája všetky možné protiženské kampane a hnutia v Európe. Neštíti sa žiadnej spolupráce, respektíve bežné konzervatívne strany sa jej zdajú príliš liberálne, takže neváha spolupracovať so stranami ako Vox v Španielsku, ktorá by okrem obmedzenia práv žien a LGBT ľudí chcela aj napríklad návrat k centralizovanej vláde riadenej armádou. Keď ide o spoločné politické ciele, málokto je zjavne príliš pravicový a nenávistný. Peňazí majú dosť. Za desať rokov existencie bačovali s rozpočtom 30 miliónov eur, prispeli ruskí oligarchovia blízki ruskej ortodoxnej cirkvi aj americké konzervatívne skupiny blízke Donaldovi Trumpovi.

Základnou stratégiou je vytváranie tlaku a dojmu veľkého počtu nasledovníkov. Organizujú hlavne on-line petície a emailové akcie, kde mobilizujú ľudí, aby písali maily napríklad poslancom europarlamentu proti prijatiu „liberálnych“ správ alebo záväzkov. Petície sú jednoduché, podpísať môže ktokoľvek, aj vymyslená adresa, dôležité pre nich je vytvárať dojem veľkých čísel, veľkého počtu ľudí, aby to vyzeralo ako skutočná vôľa ľudu.

V Madride v roku 2012 organizovali Svetový kongres rodín, ktorý americké ľudskoprávne organizácie označujú za jednu z najvplyvnejších platforiem na šírenie nenávisti. Pod rúškom lásky a „ochrany rodiny“, samozrejme. No a práve na tomto kongrese vystupovala vtedajšia europoslankyňa Anna Záborská. Patrila teda k parlamentným esám tejto dobre organizovanej siete na potláčanie práv.

Ako v skutočnosti vyzerá schovávanie sa za heslá za život a rodinu, to sme už videli na jej hlasovaní v europarlamente. Keď prišlo na lámanie chleba, Záborská radšej hlasovala proti ochrane prenasledovaných kresťanov v Saudskej Arábii a proti snahám EÚ zlepšovať postavenie žien a dievčat po svete, lebo v týchto návrhoch bolo spomenuté aj slovné spojenie „rodová rovnosť“. A samozrejme, v slovenskom parlamente stihla hlasovať za zrušenie obedov pre deti v školách zadarmo a za zníženie minimálnej mzdy. Toľko k pevným hodnotám.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Európsky parlament #Anna Záborská #Aliancia za rodinu #Právo na život #konzervativizmus #LGBTI+