Koniec politických prázdnin

Mnohých spoluobčanov znepokojila nesprávna myšlienka, či sa minister obrany SR Jaroslav Naď čisto zhodou okolností nepridal na stranu Talibanu, lebo priamo i nepriamo, fakticky i symbolicky ocenil spojeneckých vojakov, ktorí z Afganistanu práve pred povstalcami zatiaľ dosť ustúpili.

29.08.2021 10:00
debata (7)

Je to však úplné nepochopenie daných súvislostí, lebo ak si bližšie všimnú napríklad vyjadrenia ministra zahraničia Ivana Korčoka, ba aj iných našich najvyšších predstaviteľov, musí mu byť jasné, že išlo iba o taktický a dočasný ústup. Lebo ak sa podarí dopraviť do EÚ a USA dostatočný počet Afgancov, celý Taliban sa ocitne v samotnom Afganistane v úplnej izolácii a nebude sa mať pomaly ani s kým porozprávať.

Viem, že to nemusí byť na prvý pohľad celkom jasné, no určite ide o podobnú situáciu ako v očkovacej lotérii. Jej líder a zakladateľ, minister financií Igor Matovič, totiž vykonal tento týždeň celkom podobný manéver. Napríklad v súvislosti s poškodenou účastníčkou zlosovania a so samotnou lotériou ešte v minulom týždni verejne vyhlásil: „Som presvedčený, že je potrebné zachovať myšlienku očkovacej prémie a zároveň dať jasný odkaz, že naším cieľom je skutočne motivácia verejnosti k očkovaniu."

No potom sme sa tento týždeň tiež celkom verejne a dokonca priamo z jeho úst dozvedeli, že „lotéria nikdy nebola ohlásená ako prostriedok na zvýšenie zaočkovanosti, lotéria bola ohlásená ako prostriedok na odmenu zaočkovaných“.

Určite sa mu to nehovorilo celkom ľahko, ale hlbší dosah týchto štátnických slov bude možné pochopiť, až keď sa nad nimi hlbšie zamyslia aj samotní vodcovia Talibanu a z kontextu rýchlo pochopia, s kým majú, aspoň na našej strane, do činenia. Svoju politiku tomu istotne zaraz prispôsobia. Inak budú môcť losovať už iba tak o svoje makové polia. Veci, ktoré nateraz vyzerajú ako celkom prehrané, totiž takými vôbec nemusia byť. Teda s výnimkou jednej spoluobčianky, ktorej v prístupe k jej výhre v lotérii zatiaľ prekážajú, aspoň podľa Matoviča, už iba „neľudskí právnici“.

Situácia po búrlivom lete nie je jednoduchšia ani v strane Za ľudí, totiž v najdôležitejšej politickej strane na Slovensku, ktorá má svojím vnútorným dianím tiež za cieľ najmä zmiasť krvilačný Taliban. V nej ministerka pre informácie a predsedníčka Veronika Remišová prvá pochopila, že v Bratislave sa bojuje o Kábul, a nie v Kábule o Bratislavu. Preto hneď odvolala tajomníčku MK Zuzanu Kumanovú a dosadila namiesto nej Vieru Leščákovú, ktorú predtým vytlačil z postu zase predstaviteľ takpovediac „koaličnej opozície“, ktorá sa sformovala rovno v koaličnej strane, teda v jej frakcii vedenej ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou.

Opäť by sme v tejto mimoriadne zložitej šachovej partii nemali celkom jasno, keby nám chýbalo briskné vyjadrenie Matoviča, že „veľmi dobrú štátnu tajomníčku strieda veľmi dobrá štátna tajomníčka". Nuž ako hovorí slávny francúzsky humorista Michel Coluche: „Veľký rozdiel medzi vtákmi a politikmi je v tom, že vtáky z času na čas prestanú lietať.“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Jaroslav Naď #Igor Matovič #Za ľudí #očkovacia lotéria