Slovenské päťeurové mince

V krajinách eurozóny platí spoločná európska mena s rovnakým motívom bankoviek, pričom pri minciach je jednotná iba nominálna hodnota a veľkosť obehových mincí. V niektorých štátoch (napríklad vo Fínsku) sú v obehu až 5-centové mince.

30.08.2021 16:00
debata (5)

Zákonným platidlom v iných ako domovských krajinách však nie sú mince v nominálnych hodnotách vyšších ako dve eurá. Zväčša ide o strieborné 10-, 20– alebo 25-eurové mince vydané v nižších nákladoch na zberateľské účely. Viacero krajín razí aj zlaté 50– a 100-eurové pamätné mince. Spoločným znakom pamätných mincí zo vzácnych kovov je oveľa vyššia predajná ako ich nominálna hodnota.

Zvláštnosťou v rámci eurozóny sú pamätné mince z obyčajného kovu s nízkou nominálnou hodnotou, ktoré doteraz boli najviac rozšírené v Rakúsku a v Slovinsku. Rakúsko sa pre razbu medených pamätných mincí rozhodlo zhruba pred desaťročím z dôvodu zdražovania striebra. Pre numizmatikov má však naďalej v ponuke tie isté mince aj zo striebra, no za niekoľkonásobne vyššiu cenu. Medené pamätné mince u našich susedov slúžia hlavne ako zvláštny vianočný darček často pribalený ku knihe pod stromček alebo podarúnok deťom na veľkonočné sviatky.

Predaj pamätných mincí za nominálnu hodnotu priamo v pokladniach centrálnej banky má dlhodobú tradíciu aj u nás. Pôvodne takéto mince predávala ŠBČS a neskôr NBS. Táto však neskôr predaj pamätných mincí obmedzila len na zmluvných predajcov a numizmatické spoločnosti. Prvou našou pamätnou mincou bola v roku 1993 strieborná stovka vydaná pri príležitosti vzniku SR. Všetky následné emisie mincí už mali nominálnu hodnotu aspoň 200 Sk a za takúto cenu sa dali aj obstarať.

Tohtoročné leto NBS príjemne prekvapila zberateľov mincí tým, že vydala prvýkrát vo svojej histórii pamätné 5-eurové mosadzné mince. Je na nich zobrazená včela medonosná a predstavuje prvú zo série mincí Fauna a flóra na Slovensku. Mincu NBS predáva za nominálnu hodnotu. Mince boli vyrazené v počte 45-tisíc kusov s možnosťou ich dorazby. Druhou v uvedenej sérii bude 5-eurová mosadzná minca so zobrazením vlka dravého, ktorá vyjde v septembri tohto roku.

Pamätné mince predávané za nominálnu hodnotu môžu byť zaujímavým suvenírom pre zahraničných turistov u nás a zároveň akcelerátorom podpory nášho domáceho cestovného ruchu, ktorý trpí v dôsledku obmedzení vyvolaných pandémiou COVID-19 poklesom návštevnosti. Pamätné medené mince nie sú pritom oficiálne určené na používanie v obchode na Slovensku ani v iných štátoch eurozóny. Ich majiteľ ich však zvyčajne môže bezplatne vymeniť za bežné bankovky na poštách alebo v expozitúrach centrálnych bánk.

EÚ už dlhší čas uvažuje nad tým, či by nebolo racionálnejšie nahradiť bankovky v hodnote päť eur mincami, ktoré by platili v celej eurozóne. Všeobecne síce stúpa objem bezhotovostných operácií v obchode aj službách, no zároveň aj čoraz viac poškodených 5-eurových bankoviek v obehu. Nie je preto možné vylúčiť, že najmenšie papierové bankovky v tejto hodnote postupne nahradia mince z medi, mosadze, bronzu alebo niklu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #mince #zberateľstvo #numizmatika