Duchovní a zneužívanie detí

Pre množiace sa obvinenia zo zneužívania detí prebieha v Británii od roku 2014 nezávislé vyšetrovanie, či si inštitúcie plnia svoje úlohy pri ochrane detí, alebo či zabezpečujú dostatočné postupy, aby sa obeť mala kam obrátiť. Výsledky zverejnené minulý týždeň hovoria jasnou rečou: v podstate všetky náboženské skupiny zlyhávajú na plnej čiare.

07.09.2021 16:00
debata (5)

Či ide o katolíkov, Svedkov Jehovových, moslimov, alebo ortodoxných židov, všade prevláda obrovské pokrytectvo. Toto majú skutočne spoločné. Duchovní sa vo väčšine prípadov snažia predísť tomu, aby obete zneužívanie nahlasovali, pretože sa obávajú o svoju reputáciu. Neváhajú pritom hodiť vinu aj na dieťa a nejakým spôsobom ho obviniť, že za to môže samo, prípadne si pomáhajú náboženskými textami, kde nachádzajú nejaké ospravedlnenie svojich činov.

Nie je prekvapujúce, že náboženské prostredie je špeciálne náchylné na ututlávanie zneužívania detí svojimi hodnostármi. Súčasťou problému je to, že náboženským organizáciám dominujú muži, ktorí zneužívajú svoju moc a postavenie morálnej autority v očiach veriacich (laicky dodám, že súčasťou problému je aj celibát). Náboženské organizácie sa tiež bránia vyšetrovaniu zo strany nenáboženských inštitúcií – to vidíme aj pri katolíckej cirkvi, ktorá pri každom obvinení zo zneužitia vydá stanovisko, že kňaza prešetrí jej vlastná komisia a výsledky tohto vyšetrovania sa väčšinou nedozvie ani obeť, nieto verejnosť.

V neposlednom rade prispieva ku kultúre ututlávania zneužívania detí aj predstava náboženskej sexuálnej morálky, to jest odmietanie vôbec hovoriť o takýchto veciach a vytváranie pocitu viny za sexualitu. To následne ešte prispieva u mnohých k domnienke, že určite ide aj o akési previnenie dieťaťa. Po príklady nemusíme ísť ďaleko. Ako dopadol u nás prípad takmer 50-ročného farára z Nevidzian, ktorého za zneužívanie jedenásťročnej školáčky dokonca odsúdil súd? Dedina sa postavila na stranu farára a hnevá sa na obeť, načo to vyťahovala na svetlo sveta a veriacim tým narušila predstavu o ich farárovi. Rodina dievčaťa sa z obce radšej odsťahovala.

Je toto atmosféra, v ktorej sa majú obete cítiť dostatočne silné, aby zneužívanie nahlasovali? Čuduje sa niekto, že sa neodvážia hneď, ale až o niekoľko rokov, v dospelosti? Podľa odborníkov zastupujúcich obete len na Slovensku za posledných 30 rokov hovoríme najmenej o tisícke zneužitých obetí.

Pápež sa počas návštev v rôznych krajinách s obeťami zneužívania v cirkvi dokonca stretáva, má to byť krok smerom k uznaniu tohto problému v cirkvi aj gesto smerom k ľuďom, ktorých cirkev takto zradila. Na Slovensku tak asi nespraví, ale skôr preto, že žiadosť o stretnutie, ktorú zástupca obetí pápežovi adresoval, mu nechce doručiť ani nuncius, ani Konferencia biskupov Slovenska.

Nech je teda pápežova návšteva pripomienkou, že sa má cirkev postaviť k sexuálnemu zneužívaniu vo svojich radoch seriózne, predchádzať mu a hľadieť predovšetkým na pomoc a záchranu obetí, a nie na vlastnú reputáciu. A pre veriacich, že morálne stanovisko je vždy zastať sa obete, nie páchateľa.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #zneužívanie detí #zneužívanie detí kňazmi