Potrebujeme riešiť vlastnú zraniteľnosť

Prejav predsedníčky Európskej komisie (EK) nebol bohatý na vzletné frázy a nové ambiciózne iniciatívy. To nie je problém. Veľké frázy a plány sú lacné. Častejšie však chýbajú kroky k ich naplneniu.

17.09.2021 16:00
debata (10)

Problémom však je, že šéfka EK nemohla ponúknuť ani veľa konkrétnych riešení. Prejav o stave únie tak bol, s čiastočnou výnimkou vakcinačnej kampane, v ktorej EÚ obstála celkom dobre (o viacerých členských krajinách, vrátane Slovenska, sa to však povedať nedá), skôr výpočtom problémov, ktoré nás čakajú, než úspechov a fungujúcich riešení.

Po fiasku v Afganistane bolo prirodzené, že sa väčšia časť prejavu týkala našich kapacít konať samostatne. V príliš mnohých oblastiach sa spoliehame na vonkajších partnerov.

Jednou z nich je obrana. Európske krajiny si ju dnes nedokážu zaistiť bez Spojených štátov. Posun priorít Washingtonu ilustruje nedávno oznámená americko-britsko-austrálska vojenská aliancia, ktorá má brzdiť stále asertívnejšie prenikanie Číny do regiónu Indického a Tichého oceánu. Súčasný prezident hľadí na spojenectvo s Európou omnoho priaznivejšie, než hľadel Trump. No pozornosť a energiu koncentruje na iné priority.

Von der Leyenová hovorila o silnejšej európskej obrane, mohla však ponúknuť málo konkrétnych krokov. Na konci roka by mali NATO a EÚ prísť so spoločným vyhlásením o obrannej spolupráci. Okrem iného by malo váhavé krajiny presvedčiť, že posilňovanie európskej spolupráce neznamená oslabovanie transatlantických zväzkov.

Na jar je plánovaný európsky summit venovaný obrane. Francúzsko, ktoré bude v tom čase predsedníckou krajinou, má v tejto oblasti veľké ambície. Chýbajú však konkrétne kroky, ktorými sa dostaneme od súčasnej obmedzenej spolupráce na pár vybraných projektoch k reálnym obranným kapacitám.

Bezprostrednejšou a v podstate rovnako vážnou hrozbou je závislosť Európy v hospodárskej oblasti. Veľká časť európskej ekonomiky je závislá od ruského plynu. Dokončenie plynovodu Nord Stream 2 ju môže ešte prehĺbiť. Energetická závislosť dáva Moskve ďalší nástroj na ovplyvňovanie európskej politiky v čase, keď sa snaží konsolidovať moc na svojej periférii, a priamo ohrozuje najmä krajiny na východnej hranici únie.

Ešte širšia je ekonomická závislosť Európy od Číny. Od dovozu strategických surovín a niektorých dôležitých technológií, po čínske investície v infraštruktúrnych odvetviach ako je doprava či digitálny sektor. Čína má stále silnejšie globálne mocenské ambície. Presadzovať ich môže aj cez zraniteľnosť Európy v kľúčových hospodárskych oblastiach.

Na rozdiel od obrany má v týchto oblastiach Európa viac reálnych možností na posilnenie autonómie. Investície do rozvoja obnoviteľných zdrojov a zelenšia organizácia ekonomiky znížia závislosť od fosílnych palív. Podpora domáceho výskumu a inovácií pomôžu hľadať alternatívy k surovinám, ktoré dnes musíme dovážať.

Budovanie medzinárodnej spolupráce je pozitívne pre svet aj Európu. V kľúčových oblastiach sa však spolupráca nemôže zamieňať za závislosť.<pe>

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #bezpečnosť #Ursula von der Leyenová