Viac sankcií voči Poľsku

Rozkol medzi Poľskom a Európskou komisiou (EK) prituhol. EK chce na nášho severného suseda uvaliť finančné sankcie za šarádu súdnictva, ktoré si obsadzuje vlastnými ľuďmi.

21.09.2021 16:00
debata (9)

Poľská vláda pod vedením strany PiS už roky pracuje na pretváraní spoločnosti a demokracie spôsobom, ktorý hlavne upevňuje moc strany a natíska ľuďom stranícku ideológiu. Jedným z najkritizova­nejších opatrení bola súdna reforma, v rámci ktorej sudcovia stratili nezávislosť a spadajú pod ministra spravodlivosti. Vláda okolo toho viedla hromadu rečí o nevyhnutnosti pretvoriť a zlepšiť súdnictvo, vo výsledku minister vyhodil bez udania dôvodu 150 predsedov a podpredsedov súdov len medzi rokmi 2017–2018 vrátane 27 sudcov Najvyššieho súdu.

Určite existuje cesta k zlepšeniu akejkoľvek inštitúcie a k posilneniu demokratických procesov, ktoré majú aj vládu držať pod kontrolou. V tomto prípade ide o podozrenie, že je to iba nástroj, ako sa zbaviť politicky nepohodlných ľudí alebo sudcov, ktorí práve rozhodovali v procese s nejakým vplyvným kamarátom ministra či iných vládnych politikov, a výsledok procesu „nebol správny“.

Sudcov môže minister vyhodiť kedykoľvek pred uplynutím ich riadneho funkčného obdobia, bez udania dôvodu, a tí ani nemajú právo sa proti vyhodeniu odvolať. To nemá obdobu ani v Zákonníku práce či v bežnom pracovnom pomere, neexistuje výpoveď bez udania dôvodu, a aj vtedy môže poškodený zamestnanec výpoveď napadnúť pred súdom.

Táto reforma pokračuje v dlhom rade pokusov o ovládnutie súdnictva dosadením vlastných ľudí. Súdny dvor EÚ sa uzniesol, že reforma nie je v súlade s európskym právom, a preto má byť okamžite pozastavená. Poľská vláda nato naduto tvrdila, že do vnútorných záležitostí jej nemá EÚ čo rozprávať a že Poľsko je suverénnym štátom. Až na to, že náš sused do EÚ vstúpil dobrovoľne v roku 2004 a podmienkou členstva je tiež dodržiavanie európskeho práva, čoho súčasťou je aj zabezpečenie nezávislosti súdnictva a tým dodržiavanie práv občanov EÚ.

Do vstupu do EÚ ich nikto nenútil a verím, že si podmienky vstupu riadne preštudovali. To isté platí aj pre Viktora Orbána. Keď však ide naozaj do tuhého, aj on po veľkom tlaku z EÚ nakoniec nerozpustil počas prvej vlny korony parlament (!), aby mohol riadiť krajinu dekrétmi. Takisto poľský prezident sa zháčil, a aby úplne nestratil tvár, povedal, že táto súdna reforma nemá také výsledky, aké očakávali, tak ju predsa len bude „treba zmeniť“.

Pretože v konečnom dôsledku nejde o nič iné ako o peniaze. Ani Poľsko a hlavne Maďarsko, teda Orbán, jeho bratranci a kamaráti, by bez eurofondových kšeftov neprežili. Maďarsko má vysoko najvyššie percento sprenevery a rozkrádania eurofondov. Pokiaľ sa teda tieto režimy chcú hrať na autokratov, nie sú ochotné dodržiavať elementárne pravidlá demokracie a dodržiavať práva všetkých svojich občanov a občianok bez rozdielu, vrátane LGBT ľudí, najlepším riešením je uvaliť na nich sankcie a odstrihnúť ich od eurofondov.

Nech sa páči, v EÚ ste dobrovoľne, a keď sa vám po 17 rokoch znepáčili jej demokraticky prijaté pravidlá, dobrovoľne môžete odísť.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Maďarsko #Európska komisia #súdnictvo #Súdny dvor EÚ