Nevzdať sa rozumu. Bojovať, ale inak

George Monbiot sa v britskom denníku Guardian nedávno zamýšľal, prečo toľko ľavičiarov zrazu verí konšpiračným teóriám a názorovo sa presúva ku krajnej pravici – s antisemitizmom, nativizmom či antidemokratizmom. Tento fenomén možno pozorovať aj v našej časti Európy.

24.09.2021 16:00
debata (12)

Nejde mi o postoj Roberta Fica a jeho družiny. Aj keby sme akceptovali, že ich možno zaradiť k „demokratickej ľavici“ (podľa mňa nemožno), ich antirúškarske a antivakcinačné teátra sú predovšetkým cynickým využívaním krízy. S cieľom znovuzískania moci, možnosti parazitovať na verejných zdrojoch a v niektorých prípadoch aj imunity pred zákonom.

Je tu však skupina ľudí, ktorí chcú zásadnú rekonštrukciu súčasného sociálno-ekonomického systému, v mene väčšej spravodlivosti (a niekedy aj environmentálnej udržateľnosti), no vo viacerých otázkach sa ich názory prekrývajú s krajnou pravicou.

Očkovanie? Podpora biznisu nadnárodných farmaceutických spoločností. Opatrenia na zabránenie šírenia pandémie? Rozširovanie diktátu štátnej moci, s cieľom zlomiť posledné možnosti odporu voči „systému“. Presahy sú také hlboké, že sa v prostredí radikálnej ľavice šíria nebezpečné bludy QAnonu, opäť sa rozmáha antisemitizmus, internacionalizmus a vieru v rovnosť vytláča xenofóbia.

Veľké korporácie mávajú disproporčný vplyv na politiku. Popri zbrojároch, tabakovej či ropnej a plynárenskej loby si kritickú analýzu zaslúži aj úloha farmaceutických firiem v liekovej politike. Treba sa pýtať, ako sa robili verejné rozhodnutia o nákupe vakcín. No snaha zaočkovať čo najväčšiu časť populácie nie je „naháňaním ziskov“ pre farmaceutické firmy, ale ochranou verejného záujmu. O to viac, že pandémia najtvrdšie dopadá na najzraniteľnejších – ekonomicky aj zdravotne.

Cestou k emancipácii nie je útek od komplexnosti súčasných problémov k politickému naivizmu. V súčasnom kapitalistickom svete produkujú väčšinu vakcín (vrátane ruských, čínskych…) firmy, ktorých ultimátnym cieľom je maximalizácia finančného a/alebo politického zisku (v závislosti od štruktúry vlastníkov). Koniec koncov, to isté platí o väčšine tovarov a služieb, ktoré spotrebúvame.

Ich bojkot môže byť súčasťou úsilí o reformu či zásadnú zmenu kapitalistickej ekonomiky. Máme tu však dosť lepších kandidátov než vakcíny zachraňujúce životy. Produkty priemyselného poľnohospodárstva ničiace životné prostredie a zneužívajúce lacnú pracovnú silu. Environmentálne neudržateľnú osobnú dopravu. Nadspotrebu textilu, kozmetiky, domácej elektroniky… Vyberte si svoj boj. A nemusíte doň vťahovať fašistické nezmysly.

Tým, že konšpiračné teórie zakrývajú reálnu štruktúru konfliktov a záujmov v spoločnosti, pomáhajú udržiavať mocenský status quo. Aj preto si ich šírenie obľúbili politickí avanturisti a kmotrovia oligarchov. Od Trumpa a Bolsonara, cez Putina, po stredoeurópskych Orbánov – vrátane nášho bývalého premiéra.

Musíme si udržať ostražitosť pred zneužívaním korporátnej aj politickej moci. No nie vierou v nezmysly, ktoré pomáhajú udržať nespravodlivý systém.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #konšpiračné teórie #neoliberálna pravica #globálne korporácie #antivakcinačné skupiny