Nezabudnúť na nikoho

V českých povolebných debatách sa uvažovalo aj o volebnej účasti v regiónoch, kde žije najviac ľudí ohrozených exekúciami. Prísľuby politikov tam ľudí opäť neprebudili. Už je to takmer pravidlom.

12.10.2021 16:00
debata (1)

Tam, kde ľudí dlávia starosti o prežitie, sa na voľby masovo nechodí. A ak do týchto končín zablúdi nejaký predvolebný autobus, perami s logom strany sa skôr podpíše ďalší úver ako zakrúžkuje kandidát.

S politickou mobilizáciou a so vzdelávaním dospelých je to veľmi podobné. Politické strany pred voľbami sa rovnako ako vzdelávacie programy sústreďujú na stredné vrstvy a, samozrejme, na mladých, ktorí majú hlavy otvorené a chuť robiť veci inak ako starší. Mobilizovať tých, čo už roky nechodia na voľby, a vzdelávať tých, ktorí predčasne opustili školy a roky sa k nim nepriblížili, sa chápe ako jasná finančná a časová strata.

Česko si tlieska za vysokú volebnú účasť. Nad 35 percentami nezaujímajúcich sa či odradených voličov nik nementoruje. Skúmajúcich volebné správanie neobťažuje heslo „Na nikoho nezabudnúť“, aké bzučí v mysliach tých, ktorí skúmajú či organizujú vzdelávanie dospelých a ďalšie integračné či inkluzívne programy.

Sociálnymi sieťami putuje výrok podpredsedu vlády Richarda Sulíka, že štát by mohol ušetriť zrušením úradov práce, keďže väčšina ľudí si prácu nachádza sama. Ak odhliadneme od faktu, že spomínané úrady majú násobne rozsiahlejšiu agendu a budeme ignorovať fakt, že väčšinu nákladov na služby zamestnanosti nehradíme my, ale európske zdroje, potom má Sulík pravdu. Ale len vtedy, ak si obraz o spôsobe hľadania práce vytvárame z dát reprezentatívnych prieskumov, kde vo vzorke zvyčajne chýbajú tí najzraniteľnejší.

Heslo „Na nikoho nezabudnúť“ vyjadruje kultúru vzájomnosti, ktorú mal v spravovaní verejných vecí posilňovať práve operačný fond EÚ Ľudské zdroje a z neho financované programy. Minister hospodárstva azda mohol vedieť, že z tohto programu sa v posledných rokoch podporovalo najmä priame zamestnávanie, a keď aj učenie sa, tak potom zaúčanie sa zručnostiam potrebným pre konkrétne pracovné miesto.

Na samotné vzdelávanie a osobitne na programy pre ľudí, ktorí neukončili dosť tried, sa roky pozerá so skepsou. Elektronická platforma pre vzdelávanie dospelých, ktorú podporuje Európska komisia (EK), sa však naďalej drží zanovito tohto hesla. V týchto dňoch organizuje ďalšiu konferenciu o úlohe učenia sa dospelých. Kolegovia z Prognostického ústavu SAV organizujú v jej rámci debatu, ako vtiahnuť do vzdelávania tých najzraniteľnejších a ako myslieť na prekážky, ktoré im bránia v zapojení sa.

Počas debaty sa asi zistí, že mnohé prekážky ležia mimo rezortu práce a vzdelávania dospelých. Že nedobrý vplyv majú chýbajúce škôlky, riedke dopravné spojenie s miestom vzdelávania a tiež chýbajúci oddych, ktorému bráni prespávanie v preplnených miestnostiach a nevhodných príbytkoch.

Ak si to nejaký politik vypočuje, uzavrie si to asi takto. Prekážok pre vzdelávanie najzraniteľnejších dospelých je prosto priveľa, aby investície doň neboli rizikové. Spoločenskí vedci a rojkovia z EK môžu snívať, ak nás to nič nestojí. V praktickej politike rovnako ako vo volebnej agitácii je ale rozumné na týchto ľudí zabudnúť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #volebná kampaň #Richard Sulík #úrady práce #sociálne vylúčení #parlamentné voľby v Česku