Temnota našich úspor

Podobne ako väčšina spoluobčanov som sa pokúsil šetriť energiou, pričom som, pochopiteľne, vychádzal z návodu ministra hospodárstva Richarda Sulíka a vyšrauboval som z lampy žiarovku.

16.10.2021 10:00
debata (19)

Výsledok ma nesmierne prekvapil, lebo ani lampa, ani žiarovka potom vôbec nesvietili. Bolo úplne jedno, či je tam taká tá páčka na tom „Off“, alebo celkom naproti, kde je napísané, že „On“. Ohúrilo ma to, lebo na rozdiel od mnohých mojich spoluobčanov (teda okrem expremiéra Igora Matoviča), som Sulíkovi doteraz bezvýhradne veril.

Teda žiarovka i lampa sa oddelene správajú podobne ako niektoré politické strany a ich politici, ktoré zažiaria, až keď sa spoja s nejakou inou stranou. Prirodzene okrem strany Za ľudí, ktorá dokáže žiariť hneď vo viacerých stranách, pričom jej celkovo osvietená predsedníčka Veronika Remišová aj v časoch takejto nastupujúcej energetickej krízy dokáže ešte aj metať spaľujúce blesky na pôvodného zakladateľa strany, exprezidenta Andreja Kisku. Lebo fakticky zanechal stranu v takmer neprehľadnej intelektuálnej tme a navyše bez peňazí za svoj stranícky príspevok. Ten aj so svojou energiou na prosperite strany priam podlo zašanoval.

Svetlo na konci tunela našiel v posledných dňoch iba podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga spolu s ministrom financií Igorom Matovičom, predsedom OĽaNO, vo všeobecne známej Počiatkovej vile. Lenže tá je až kdesi vo Francúzsku. Po Šeligovom a Matovičovom spoločnom a medzištátnom udaní si vraj na ňu už nepretržite svieti francúzska prokuratúra. Tá naša je v tomto prípade zatiaľ zhasnutá. Oveľa ľahšie sa teda žije tej väčšej polovičke strany Za ľudí na čele s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou, ktorá prešla do strany SaS. Na obľúbenú – takzvanú súdnu mapu – si totiž nateraz všetci radostne svietia žiarovkami, ktoré im zrejme Sulík nosí z domu.

Samozrejme, keby som ministra Sulíka vnímal o niečo pozornejšie, podobnú chybu so žiarovkou by som nikdy neurobil. Nikde a nikdy predsa nehovoril, že si mám doma vyšraubovať „moju“ (!) žiarovku, lež, že ju treba odňať rovno deťom. Potom to azda bolí oveľa menej. Lenže tiež to nijako presnejšie neurčil. Totiž či takú žiarovku treba vyšraubovať deťom z prvého, alebo z druhého manželstva. Predpokladám, že z druhého, lebo tie deti bývajú zvyčajne oveľa menšie, a preto aj slabšie. Sú spravidla aj oveľa bližšie a majú po tejto ekologickej akcii menej hrubých poznámok, napríklad o akýchsi „gerontoch“ alebo o nejakých starých, sprostých a aj načisto dementných „retardoch“.

Týrať tieto deti je jednoducho praktickejšie. Nikto by nemal pomyslieť na politikov, ktorí majú viacero detí s mnohými matkami a na takýto jednoduchý zásah do ekosystému musia prejsť stovky kilometrov. Pritom riskujú, že ich zase na vládnej limuzíne vykotí člen závodnej stráže aj s nejakou prsnatou dievkou, práve prudko zažiadanou po nejakých šikovných medikamentoch zo vzdialenejšej apatieky.

Nuž, ako povedal poľský aforista Stanisław Jerzy Lec: „V dobe temna je ťažké schovať sa do tieňa!“

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Juraj Šeliga #Za ľudí #zdražovanie energií