Zlato namiesto peňazí

Inflácia v EÚ v roku 2021 atakuje hranicu štyroch a v USA dokonca až piatich percent. Takúto úroveň rastu cien očakávajú analytici do leta 2022 aj v krajinách eurozóny.

18.10.2021 16:00
debata (1)

Voči rastu cien nie sú imúnne ani štáty s najpevnejšou menou, napríklad Švajčiarsko. Čoraz viac investorov preto v podmienkach mizerných úrokov, ktoré sporiteľom ponúkajú banky, uprednostňuje investovanie do podielových fondov zameraných najmä na akcie alebo reality. Popritom sa zvyšuje počet ľudí, ktorí v obave pred stratou kúpnej sily úspor nakupujú často predražené investičné zlato alebo striebro.

Obdobie globálnej finančnej krízy v rokoch 2009 až 2011 sa však tentoraz počas pandémie COVID-19 neopakuje. Nehnuteľnosti totiž vtedy poklesli o 10 až 20 %. Úplne nové apartmány napríklad v projekte Eurovea v Bratislave sa dokonca predávali so zľavou až 30 %. Solventní investori takto v niektorých prípadoch v porovnaní s cenami, ktoré pôvodne požadovali developeri, ušetrili desaťtisíce eur. Mnohí z nich doteraz nehnuteľnosti prenajímali, ale vzhľadom na pokles dopytu a pokles cien teraz zvažujú ich predaj.

Kupovať dnes nehnuteľnosť v Bratislave pripomína chytanie psa za chvost. Raketový rast cien nehnuteľností pritom vzbudzuje obavy, že mnoho bytov bude zívať prázdnotou, lebo investori do nich len uložia peniaze, ktoré im nechcú s garanciou návratnosti zhodnotiť banky. V centre Bratislavy dokonca zdraželi medziročne v lete 2021 nové byty, ktoré sa nedarí predať viac ako rok. Pritom podľa ekonomickej logiky by to, čo sa nedarí predať, malo zlacnieť. Deformovaný trh a realitná šmelina, keď byty kupujú hlavne tí, čo v nich nebudú bývať, so sebou prináša takéto anomálie.

Investičné zlato a striebro možno prirovnať k prázdnemu bytu. Pokiaľ nechce majiteľ množstva zlatých mincí riskovať, platí za ich úschovu a poistenie. Rovnako ako majiteľ prázdneho bytu, ktorý platí za správu a údržbu bytového domu a čiastočne aj za kúrenie a elektrinu spoločných priestorov. Byt však môže na rozdiel od zlata prinášať výnos v podobe prenájmu v prípade, ak sa majiteľ nehnuteľnosti nestane v podmienkach slabej právnej ochrany na Slovensku obeťou bytových nomádov. To jest nájomcov, ktorí byt poriadne zničia a spôsobia škodu vyššiu ako predstavuje zložená kaucia. Výnosy z prenájmu z kvalitných nehnuteľností na lukratívnej adrese sú čoraz nižšie. Ponuka luxusných nehnuteľností často s nájomným vyšším ako tisíc eur mesačne je v Bratislave extrémne vysoká. Majitelia často na solventného nájomcu musia čakať dlhé mesiace.

Zlato sa v porovnaní s nehnuteľnosťami ľahko predáva a ešte ľahšie nakupuje. U nás u však záujemca o kúpu zlatej mince vážiacej jednu uncu (31,103 gramu) zaplatil 8. októbra 2021 sumu 1¤606 eur, v tom istom čase by takú istú mincu vo Viedni získal za 1¤560 eur. Pri väčšej investícii cenový rozdiel už stojí za úvahu. Zlato dnes stojí približne toľko ako v roku 2012.

Odvtedy sa však ceny tovarov a ešte viac služieb poriadne zvýšili. To znamená, že zlato je dobrý investičný partner najmä pre pesimistov. Nakupovať sa ho neoplatí ani formou pravidelného mesačného sporenia, lebo je v porovnaní s jeho svetovou cenou výrazne predražené.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #úspory #nehnuteľnosti #zlato #investovanie