Vláda podrazila ešte aj lekárov

Boj s pandémiou preráža nové dno. Namiesto riešenia požiadaviek zdravotníkov parlament schválil, že štát im môže nariadiť prácu, aj keď nie je núdzový stav.

16.11.2021 16:00
debata (145)

Doteraz platilo, že vláda môže nariadiť pracovnú povinnosť len počas núdzového alebo výnimočného stavu. V návrhu zákona od ministra zdravotníctva Lengvarského sa však rozvoľnili podmienky, keď môže štát istým zamestnancom nariadiť ísť do roboty. Do budúcnosti na to bude stačiť mimoriadna situácia, nebude sa treba stresovať výnimočným stavom. Mimoriadnu situáciu tu máme už takmer dva roky.

Vláde a Lengvarskému ide predovšetkým o lekárov a sestry, keďže tisícky z nich pohrozili výpoveďami z nadčasových služieb. A nielen kvôli platom, ako sa to rado prezentuje. V prvom rade stojí celý systém na nadlimitnej nadčasovej práci celého personálu. Na službách odrobia viac ako 400 hodín nadčasov ročne. Do toho za posledný rok odišlo do dôchodku alebo dalo výpovede 1 200 sestier a stovky lekárov. Títo niekde chýbajú – niekto iný musí robiť za nich alebo nie je čas na menej akútne prípady. Tí, čo zostali, melú z posledného.

Odborári na to predstavili v septembri osem požiadaviek na zlepšenie a zastabilizovanie zdravotníctva, napríklad konečne dostavať nemocnicu Rázsochy. Vláda im nevyhovela, premiér Heger si nenašiel čas ani na stretnutie. Ťažko povedať, čo presne môže byť preňho teraz väčšia priorita. Skôr to vyzerá ako so všetkými krokmi tejto vlády – bojí sa prevziať zodpovednosť.

Čo presne vláda spravila, aby k tejto katastrofe v zdravotníctve neprišlo? Nič. Za vinu si môže dať nízku zaočkovanosť, ktorá nám teraz plní nemocnice. Do budúceho roku rozpočet neráta so zvýšením platov ani o infláciu (!) napriek tomu, že všetky okolité krajiny v zdravotníctve skokovo zvýšili platy alebo dali vysoké odmeny. Plné ústa sľubov, ako zdravotníctvu pomôžeme, ale vysvitlo, že teraz bude dôležitejšie modernizovať techniku v armáde za dve miliardy eur. V čase, keď kolabuje zdravotníctvo, zbytočne zomierajú ľudia, covid sa nás tak či onak bude týkať ešte niekoľko rokov a najväčšou výzvou budúcnosti sú klimatické zmeny, my na Slovensku potrebujeme nové stíhačky a vrtuľníky.

A keďže vláda nebola schopná nijako pomôcť zdravotníkom a už sa búria výpoveďami, riešenie je nariadiť im prácu ako moderným otrokom. Najväčšou hanbou tejto vlády je, ako zaobchádza s ľuďmi. Ako Matovič od čias plošného testovania: ak nesúhlasia, treba ich urážať, potrestať a zlomiť. Soľ do rany pri nariaďovaní tejto pracovnej povinnosti pre zdravotný personál prihodila ešte dôvodová správa zmeny zákona – vraj táto zmena nebude mať žiaden vplyv na manželstvo, rodičovstvo a rodinu. Nech to ide Lengvarský vysvetľovať rodinám lekárov a sestier, že je v poriadku, že mamu, otca, manžela, manželku teraz pol roka poriadne neuvidia.

Novelu v tomto znení schválila aj bývalá sesterská odborárka Kavecká, ochrankyňa života a bojovníčka za rodinu Záborská, bojovníčka za zdravotníctvo Bittó-Cigániková, Šeliga so Žitňanskou aj otec rodiny Boris Kollár. Politikov a političky treba hodnotiť aj podľa skutkov, nielen podľa slov

© Autorské práva vyhradené

145 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníci #Vladimír Lengvarský