Nová nemecká vláda a právny štát

Odchádzajúca nemecká kancelárka Angela Merkelová bola dlho dominujúcou osobnosťou európskej politiky. Nie len preto, že stála na čele krajiny s veľkou ekonomickou silou a politickým vplyvom. Šestnásť rokov na čele stabilných vlád z nej urobilo jeden zo stabilných pilierov najvyšších poschodí európskej politiky a výrazne zvyšovalo jej vplyv.

26.11.2021 16:00
debata (10)

Merkelová sa výrazne podpísala pod to, že Európska únia posledných pätnásť rokov prežila aj napriek mnohým vážnym krízam. Jedným dychom však treba dodať, že sa pričinila aj o fakt, že len v malom množstve prípadov sa EÚ odhodlala riešiť hlboké príčiny týchto kríz.

V Berlíne však nastupuje nová vláda. Koaličná dohoda sociálnych demokratov, zelených a liberálnej FDP dáva tušiť, že aj keď sa žiadna veľká zmena politického kurzu nechystá, v niektorých oblastiach možno čakať korekcie.

Jednou z takýchto oblastí je ochrana právneho štátu. Najvypuklejšími problémami sú Maďarsko a Poľsko, kde vlády obmedzujú nezávislosť súdnictva, útočia na nezávislosť médií či občianskej spoločnosti. Nie sú však jedinými v Európe.

Predchádzajúci nemecký kabinet sa staval k problému pasívne. Keď začal maďarský premiér Viktor Orbán podkopávať základy liberálnej demokracie, de facto ho chránil pred tvrdšou reakciou Európy. To by sa však malo zmeniť. Koaličná zmluva vyzýva na „viac konzistentné a včasné využitie existujúcich nástrojov na ochranu právneho štátu“. Pozornosť zároveň zameriava na nástroj, ktorý je pravdepodobne najúčinnejší: zadržanie európskych peňazí.

V tom môže byť politický tlak Nemecka dôležitý. Prvou oblasťou je financovanie národných plánov obnovy zo špeciálneho protikrízového rozpočtu. Európska komisia (EK) zatiaľ neschválila plány Maďarska a Poľska, dôvodom sú nedostatočné záruky funkčného právneho štátu a boja proti korupcii. Ak by sa aj nakoniec s oboma vládami dohodla, peniaze môžu byť zablokované neskôr, aj z iniciatívy iných členských krajín.

Druhým a dlhodobým nástrojom je podmienenie európskych peňazí funkčným právnym štátom. Mechanizmus sa týka všetkých európskych platieb, nielen plánu obnovy. To je omnoho väčší balík. A tým účinnejšia hrozba. Problémom je, že hoci sa minulý rok EÚ na vytvorení takéhoto nástroja dohodla, reálne nebol aktivovaný. EK čaká na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ, či je takýto mechanizmus v súlade s európskym právom.

Európsky súd rozhodne s vysokou pravdepodobnosťou kladne. V takom prípade je dôležité, aby EK nezdržiavala aktiváciu mechanizmu. Aj za cenu prehĺbenia konfliktu s maďarskou a poľskou vládou (či akoukoľvek inou, podkopávajúcou inštitúcie liberálnej demokracie). Ide o oblasť, v ktorej je nebezpečné hľadať „kompromisy“ či robiť s ňou politické obchody. Bez funkčného právneho štátu na národnej úrovni nemôže dobre fungovať spolupráca na európskej.

Nová nemecká vláda sľubuje aktívnejšiu obranu pred eróziou právneho štátu v európskych krajinách. Ak sľub dodrží, bude to dobrá správa pre EÚ a jej občanov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Maďarsko #Nemecko #právny štát