Veselie na Planine džbánov

Všetkých spoluobčanov znepokojilo, že pani prezidentka, aspoň podľa jej vyjadrenia, má pocit, že žije v krajine, ktorej nerozumie. Ide však s najväčšou pravdepodobnosťou iba o rečnícky obrat, lebo na viacerých webových stránkach je odfotografovaná v ľudovom kroji. To dokazuje, že väčšinou je s ľudom, teda aspoň s jeho pokrokovými zložkami, pevne zrastená a vždy aj vníma, že tu tento ľud je a o čo mu ide.

27.11.2021 14:00
debata (24)

Okrem toho pred časom priznala, že aj počas pobytov v zahraničí pozerá populárnu televíznu reláciu Inkognito a väčšiu spätosť hocktorého človeka s jednoduchým ľudom si možno iba ťažko predstaviť. Aj keď ľud, teda čo sa týka jeho menej pokrokových zložiek, býva z času na čas akýsi nepokojný. Ale podobné zložky ľudu bývajú také niekedy aj v celkom vyspelých krajinách, napríklad vo Francúzsku.

Možno, že príčiny týchto nedorozumení odhalil minister financií, hneď po vyhlásení lockdownu. Vtedy smutne konštatoval, že už ho asi voliči nezvolia. Čo je tiež iba rečnícky obrat. Stačí mu, aby pred voľbami zašiel napríklad do Viedne a tam trebárs na prvú električku nalepil lístočky, že táto električka už nikdy nebude patriť Robertovi Ficovi. Alebo Petrovi Pellegrinimu. Alebo tak. No a hneď ho zase zvolia. To iba nasvedčuje tomu, že rozumieť tejto krajine nikdy nebude zase až také ťažké.

Vzápätí však Matovič urobil ďalší skvelý politicko-marketingový ťah v snahe vyrvať Ficových voličov z lásky k nim z oných zlých pazúrov samotného Fica, lebo ide o smrtonosné zovretie, brániace očkovaniu. Prebehnutie k Matovičovi je dobré na to, aby sa dali zaočkovať. Iba tak vraj budú môcť žiť. Iba tak ich na konci covidového tunela budú čakať veselé pohostinské zariadenia, bohato zásobené veľkými krčahmi plnými vody. O takých sa nesnívalo ani Američanom v dobách ťažkej prohibície, hoci blahovoľná všeobecná striedmosť práve vtedy hravo uživila tisíce gangstrov, odkázaných pritom výlučne na liehové nápoje.

Prinútilo ma to vyhľadať známeho forenzného politológa na jeho úradnej lavičke v blízkosti Trhoviska na Miletičovej ulici v Bratislave. Zrejme už navštívil niektorý z esenciálnych obchodov, otvorených aj počas lockdownu, lebo v revolučne zaťatej pästi pevne zvieral asi litrovú fľašu načatej a evidentne mocnej rumovej esencie.

„Prečo pijete práve teraz?“ spýtal som sa ho s akousi didaktickou naliehavosťou. „Viete, lebo pijem vlastne stále!“ pokrčil plecami. „Ale teraz najmä zo strachu pred daňovou revolúciou Igora Matoviča! Tá poznačí celú krajinu!“ Tým ma prekvapil: „Ale ako by mohla? Veď tie jeho nezmysly sa mu dosť často neprepečú.“ Zamrvil sa: Vy to asi nechápete! Veď hrozí, že túto krajinu premenujú na Planinu džbánov. A vôbec nie megalitických, plných dažďovej vody, ako tú v Laose, prirodzene chránenú tonami nevybuchnutých bômb!“ Zovrelo mi srdce: „A čím si odpomôcť od tohto smútku?“ Zhovievavo si ma premeral hlbokými očami, priam „matovičovsky“ pokýval hlavou – so slovami prednesenými akoby zo zlého sna: „Ak budete dobrý, tak možno aj limetku dostanete!“

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #lockdown #ľud #daňovo-odvodová reforma