Politické obohatenie sviatkov

Všetkých spoluobčanov potešilo, že naša pani prezidentka Zuzana Čaputová sa umiestnila medzi 100 najmocnejšími ženami sveta. Prirodzene, že mnohí vedeli, že k nim patrí už dávno, no zároveň časopis Forbes vytrel zrak všetkým skeptikom, ktorí sa domnievali, že môže patriť iba medzi 112 alebo dokonca iba medzi 114 takýchto nepochybne najmocnejších žien.

11.12.2021 12:00
debata (9)

Je to pre všetkých takmer rovnako potešiteľné prekvapenie, ako keby sa napríklad podarilo z niektorých mužov v jej okolí nejakým bezbolestným a náhlym spôsobom odstrániť tetovanie.

Pritom časopis je celkom objektívny, lebo „jednotkou sa tento rok stala miliardárka a filantropka MacKenzie Scott, bývalá manželka Jeffa Bezosa a tretia najbohatšia žena na svete, ktorá má v podstate neobmedzený prístup k peniazom“. Peniaze získala dosť takým patriarchálnym spôsobom, teda rozvodom – s najbohatším mužom sveta (!) – čo je samo osebe obdivuhodné, najmä ak človek číta detektívne romány alebo sleduje filmy z tohto žánru. Lebo v tom prípade iste nemusí ísť vždy o tú najjednoduchšiu či najbezpečnejšiu metódu ich získavania. Navyše ich chce všetky vraj rozdať, teda darovať „zmysluplným a revolučným spôsobom“, čo nemusí byť nutne nejaká ďalšia svadba, ale môže ísť napríklad aj o dobročinnosť alebo o čosi také.

Podobne už postupuje aj naša vláda, ktorá sa, prirodzene, s prihliadnutím na svoje možnosti, rozhodla dať zaočkovaným seniorom 300 alebo 200 eur. Ide tiež o potešiteľný fakt najmä preto, lebo už na základe týchto skutočností môžeme v podstate voľným okom sledovať, ako sa veľké peniaze vo svete v podobe nezmerného bohatstva nezadržateľne prelievajú k tým chudobnejším obyvateľom a svet tým dospieva k vytúženej sociálnej harmónii a k principiálne nezadržateľnému pokroku.

Na samom konci tohto vývoja už potom nie sú prekvapivé ani nesmelé názory niektorých predstaviteľov vládnej koalície u nás, že niektorí vybraní jedinci by sa mohli počas vianočných sviatkov stretnúť s najbližšími napriek pandémii. Aspoň letmé zamávanie na lyžiarskom vleku či napríklad pri návšteve drogérie vie čaro sviatkov nesmierne umocniť, potešiť osamelých, a najmä povzbudiť nevládnych. Veď koľko spoločného šťastia by im mohla poskytnúť už len – aspoň ako som sa dočítal v návrhoch niektorých nedočkavých politikov – napríklad taká obyčajná spoločná cesta v otvorenej lanovke.

Pokiaľ niektoré ženy dospeli k významným oceneniam, nad inými sa sťahujú mračná a hrozí im, že zostanú takpovediac pod snehom, aj keby sa zaraz roztopil. Napríklad predseda OĽaNO a minister financií Igor Matovič zistil, že Mária Kolíková je vo funkcii ministerky v rozpore s koaličnou zmluvou. Ministerka reagovala pomerne silným argumentom, „že vo vláde je nominantkou SaS a že cíti silnú podporu premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO)“.

Nuž Matovič sa vyjadril v súvislosti so SaS, že táto strana môže niečo „torpédovať“ až do konca volebného obdobia. „Ale v tom prípade si myslím, že volebné obdobie sa skončí veľmi rýchlo," tajuplne podotkol.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Jeff Bezos #Forbes #Zuzana Čaputová