Elektrina od priekupníkov

Alternatívny dodávateľ elektriny v Česku Bohemia Energy a jeho dcérska spoločnosť u nás Slovakia Energy zarmútili klientov ukončením činnosti. Z dôvodu prudkého rastu cien na burzách už ďalej nedokázali dodávať spotrebiteľom elektrinu a plyn za prisľúbené ceny.

17.01.2022 16:00
debata

Zákazníci sa tak vrátili do náručia veľkých distribučných spoločností, od ktorých kedysi pre výhodnejšie ponuky konkurencie odišli.

V prípade domácností išlo z veľkej časti o ľudí s nízkymi príjmami. Tí minutie každej koruny alebo eura musia poriadne zvážiť. V prípade firiem išlo najmä o maloodberateľov, ktorí sa snažili ušetriť peniaze na energiách v snahe dosiahnuť väčší zisk alebo obstáť v náročnej konkurencii v rámci EÚ. Teraz však za elektrinu a plyn budú platiť u dodávateľov poslednej inštancie oveľa viac ako bežní odberatelia energií. Pre domácnosti, ktoré elektrinou nielen svietia, ale aj ohrievajú vodu, predstavuje často zdraženie viac ako tisíc až dvetisíc korún (40–80 eur) mesačne.

Alternatívni dodávatelia mali stratégiu podnikania založenú na masívnej reklame a dotieravých sprostredkovateľoch a zároveň ignorovaním bezpečného podnikania obsahujúceho aj poistenie cenových skokov pri nákupe komodít a energií. Pod heslom „risk je zisk“ mohli perfektne zarábať, keďže spotové ceny energií boli dlhodobo o dosť nižšie ako ceny v kontraktoch s dlhšou splatnosťou. Biznismodel generujúci zisk podceňovaním šťasteny na trhu energií sa stal rovnako nebezpečným ako tancovanie na tenkom ľade.

Podobné riskantné podnikanie sa stalo osudným aj klientom jednej poisťovne, keď po veľkých povodniach na Morave nedokázala plniť svoje záväzky z poistiek domácností. Pri preverovaní príčin jej bankrotu sa zistilo, že sa nechcela deliť o zinkasované poistné so zaisťovňami. Tie pritom slúžia ako poisťovne poisťovní a znižujú tak riziko nezvládnutia enormného počtu poistných udalostí. Iným príkladom je tiež podceňovanie rizík pri čerpaní hypoték v cudzích menách, ktoré zažili státisíce úverových dlžníkov v Maďarsku a Poľsku. Oslabenie forintu a zlotého bolo také silné, že úspora na úrokoch vo švajčiarskych frankoch ožobráčila mnoho domácností.

Zvýšené ceny energií ohrozujú aj firmy, ktoré nedokážu zvýšené náklady premietnuť do cien svojich produktov, lebo by zdecimovali dopyt zákazníkov. Ide napríklad o sklársky priemysel, kde cena plynu tvorí až jednu tretinu hodnoty výrobku. To sa musí následne prejaviť výrazným zdražovaním produkcie a zníženým odbytom tovaru. Varovný signál budúcich problémov naznačujú indexy rastu cien priemyselných výrobcov. V mnohých krajinách už dosahujú dvojciferné číslo.

Vyššie ceny energií sme najviac pocítili pri pekárenských výrobkoch. Malých pekárov pritom ohrozujú veľké obchodné reťazce, ktoré predávajú pečivo zo zmrazených polotovarov dovezených zväčša z Poľska. Ostatné položky budú postupne zdražovať v prvých mesiacoch roka, keď prichádza tradične vo firmách k úpravám cenníkov.

Rok 2022 tak bude čiastočne pripomínať obdobie cválajúcej inflácie v roku 1991, keď na oboch brehoch rieky Moravy všetko výrazne zdraželo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #inflácia #domácnosti #Slovakia Energy #ceny plynu a elektrickej energie