Politika v Papinovom hrnci

Všetkých spoluobčanov prekvapilo, že azda najzrelšia a najvýznamnejšia politička Slovenska, ktorou je nepochybne predsedníčka strany Za ľudí a ministerka pre informácie a investície Veronika Remišová, navrhla na disciplinárne stíhanie generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku za jeho cestu do Ruska.

21.01.2022 16:00
debata (23)

Tam sa okrem iného stretol aj s nejakými Rusmi, ba dokonca sa s nimi i zhováral. Síce nie všetci, ale niektorí z nich, teda asi okrem hotelového personálu, sú uvrhnutí do kliatby. Presnejšie povedané, nachádzajú sa na sankčnom zozname EÚ, čo je, prirodzene, ešte vážnejšie a horšie. „Maroš Žilinka verejne pošliapal hodnoty ľudských práv, na ktorých je Slovensko postavené. Spoločné oslavy s človekom zo sankčného zoznamu, na ktorom sa dohodli všetky krajiny EÚ vrátane Slovenskej republiky, sú neprijateľným porušením národných záujmov Slovenskej republiky,“ uviedla Remišová.

To je, samozrejme, veľmi vážna vec. Teda najmä miera zvažovaných sankcií zo strany Remišovej. Každý by totiž očakával, že generálneho prokurátora navrhne zavrieť. Lebo so zatváraním výkonných pracovníkov štátnej správy má úspešné osobné skúsenosti. Veď hneď po nástupe do funkcie dala zavrieť štyroch vládnych „ítečkárov“. Samozrejme, že ak niekto vysloví takýto názor, myšlienka potom prechádza jemným intelektuálnym filtrom celej vládnej koalície a postupne ho potom zopakujú viacerí jej politici, no napokon – nanajvýš citlivo – aj pani prezidentka.

Najlepšie sa k tomu vyjadril minister zahraničia Ivan Korčok, ktorému nateraz patrí celé zahraničie, keď v rozhlase sľúbil, že Žilinkovi kedykoľvek poradí a dá mu aj svoje telefónne číslo.

Každý vie, že generálny prokurátor by mal túto možnosť využiť, najmä ak by nešlo o nič vážne a ak by pritom nešlo priamo o zahraničie. Ak by sa hralo napríklad o také ľudské životy, treba si všimnúť konanie vtedajšieho predsedu vlády Igora Matoviča. Ten spolu s jedným šikovným poslancom za OĽaNO v Moskve sám vyjednal príval vakcín SPUTNIK V a potom ho tiež úplne sám odobril aj v Budapešti. Korčok mu vôbec nechýbal. Hoci napríklad vo Venezuele Korčok v podstate inauguroval za prezidenta vodcu opozície Juana Guaidóa ako dočasného prezidenta Venezuelskej bolívarovskej republiky, no po pár dňoch ním, asi aj so súhlasom EÚ, ním zostal napriek tomu Nicolás Maduro.

Vládna koalícia sa akosi uzatvára do pomyselnej izolácie a politiku už robí iba pomocou „vzájomného“ tlaku v spoločnom hrnci. Tým nechcem povedať, že nie je svojím spôsobom geniálna.

Lenže zvyčajne rozvarí a zdeformuje väčšinu vlastných ideí. Napríklad na rokovanie o referende o skrátení volebného obdobia neprišiel k okrúhlemu stolu, okrem zvolávateľa Borisa Kollára, z koalície takmer nikto. Na základe pozoruhodného názoru, že volebné obdobie je síce možné referendom skrátiť, ale až v niektorom nasledujúcom volebnom období.

Toto vzájomné obohacovanie koalície podobnými instantnými myšlienkami a argumentmi je zatiaľ jedinou zárukou, že politika u nás, a ani v onom Papinovom hrnci, nezamrzne.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Venezuela #koalícia #Ivan Korčok #Maroš Žilinka #Veronika Remišová