Dobré mená horeznačky. Ukrajina rozdelila Sulíka a Mikloša

Mnohých spoluobčanov potešilo, že exminister Ivan Mikloš už nie je poradcom ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Vidia v tom nádej pre zlepšenie hospodárstva.

28.01.2022 16:00
debata (17)

Na druhej strane to iných nepotešilo, lebo aj situácia vyspelých krajín sa postupne približuje k ekonomickým úspechom Ukrajiny. Na nich má Mikloš ako tamojší poradca isto nemalú zásluhu. Môže byť na ňu právom hrdý.

Veď Ukrajinu v týchto úspechoch predbehlo zatiaľ vraj iba Moldavsko. „Má dosiaľ rozsiahle vzťahy s Ukrajinou: od roku 2014 bol členom zboru medzinárodných poradcov Národnej reformnej rady Ukrajiny a platformy VoxUkraine. Od apríla 2016 do augusta 2019 pôsobil vo funkcii hlavného ekonomického poradcu ukrajinského premiéra. Po zmene vlády bol od novembra 2019 do marca 2020 vo funkcii ekonomického poradcu novozvoleného ukrajinského premiéra. Je tiež spoluzakladateľom ukrajinského ekonomického think tanku Centre for Economic Strategy.“

Takže v Ukrajine sa isto vyzná, menej asi v Sulíkovi. Dôvodom nečakanej Miklošovej emancipácie sú totiž nečakané výroky Richarda Sulíka o Ukrajine: „Krajiny majú medzi sebou obchodovať. A niektorých našich exportérov to postihlo. Sankcie tak páchajú iba škody a Rusi nevrátia Krym tak či tak. Treba sa dívať dopredu a treba budovať vzťahy,“ uviedol líder strany SaS a doplnil, že napätie na východnej hranici Ukrajiny neprispieva k budovaniu vzťahov.

To zase nahnevalo nielen Mikloša, ale aj ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, lebo sa odlišujú od oficiálnej rétoriky vlády, ktorú minister Korčok, nominant SaS, reprezentuje. V súčasnom napätí je to síce horúci problém, no pre Sulíka patová situácia. „Rozumiem tomu, že pre Ivana Mikloša je toto citlivá téma, pretože sa na Ukrajine angažoval, napriek tomu jeho reakciu považujem za hysterickú. Povedal som totiž dve veci a obe sú len holými faktami," vyjadril sa Sulík s tým, že celistvosť Ukrajiny nespochybňuje. Lež nemôže povedané ani úplne poprieť, ba ani celkom odvolať z iných dôvodov. Potom by totiž bezprostredne hrozilo, že Mikloš by sa na miesto poradcu vrátil. A mohol by „zopakovať“ aj nejaký „nový“ daňový systém ako v roku 2012, ktorý potom pol roka daňové úradníčky museli prepočítavať ručne a s vreckovými kalkulačkami, aby štát zistil, koľko má a nemá.

Ak by sme to mohli brať iba symbolicky, potom je akosi paradoxné, že je to práve Sulík, kto v dnešných napätých chvíľach ako taký Richard I. Levie srdce – prvý neohrozene stojí proti zlostným „Ivanom“, inokedy zase síce iba proti jednému, no tiež extra jedovitému „Igorovi“. Čo je meno, ktoré takisto neevokuje rovno prozápadnú orientáciu. Nuž, ako tvrdil svojho času rímsky autor komédií Titus Maccius Plautus – nomen est omen – „meno je znak“. Vyjadruje mnohé, niekedy všetko. Za to nositelia svojich mien síce nemôžu, ale za zreteľné mierové úsilie by vo svojich funkciách môcť azda trochu viac aj mohli.

Lebo nevedno, či práve tým povojnové generácie, jednoducho už pri pomenúvaní svojich milých ratolestí, nemali práve čosi také živo na mysli.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Mikloš #Richard Sulík #Moldavsko #Ukrajina #ekonomická situácia