Očkovacie blues

Ak náhodný pocestný chce vedieť, čomu Slovensko práve prikladá dôležitosť, mal by sa asi obrátiť na sociálne siete. Tam sme presunuli väčšinu frustrácie a agresivity. Barometrom toho, čo je skutočne závažné, sa chtiac-nechtiac stalo striedanie hlavných tém vo virtuálnom priestore. Zodpovedá to aj realite?

09.02.2022 20:00
debata (7)

Zdalo by sa, že pandemické problémy a s nimi súvisiaci šláger o všeobecnej nechuti Slovákov k vakcinácii už pominuli. Namiesto toho spoločnosťou otriasa vojna v súvislosti s ukrajinskou krízou, v ktorej i naďalej kraľuje motív o dezolátoch, o tom, kto je slušný človek a kto už nemá právo hlásiť sa k slušným ľuďom.

Mnohí sa už asi nazdávajú, že spolu s tým zmizol aj omikron. Žiaľ, ustálene nízka úroveň zaočkovanosti (približne polovica obyvateľstva) má s najnovším do popredia vystúpivším geopolitickým fenoménom skutočne niečo spoločné – a nie je to prvoradý vplyv tzv. dezinformačných stránok, ale skutočne nesmierne nízka miera dôvery k štátu ako takému a ku kompetentnosti súčasnej vlády dvojnásobne.

Nízky a teraz aj klesajúci záujem o očkovanie je iste spôsobený obrovskou únavou z pandemického vývoja, počas ktorého boli všetky opatrenia sprevádzané chaosom, nekompetentnosťou a kontraproduktívnou politizáciou zdravotníckych otázok. V situácii, keď mala vláda spoločnosť zjednocovať triezvymi krokmi, ju, naopak, ešte viac miatla, rozoštvávala a ponižovala. Môže nás to nastokrát hnevať, ale je zbytočné pripisovať neochotu ľudí len akejsi iracionálnej nedôvere k vede a pseudosociologicky sa to usilovať vysvetliť pomyselným nižším civilizačným stupňom národa.

To, že ľudia mali záujem rešpektovať pravidlá, ukazuje aj počiatočná organizovanosť a zomknutosť. Niet pochýb, že i vo všeobecnej dôvere k vakcinácii by sme sa posunuli na vyššie priečky, nebyť tej šialenej atomizácie spoločnosti a osočovania, namiesto systematického vysvetľovania a podpory ľudí v núdzi.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #omikron #nízka zaočkovanosť