Pár desiatok miliónov ukradnutých eur

V stredu rozhodne Súdny dvor EÚ, či je podmieňovanie vyplácania eurofondov funkčným právnym štátom v súlade s európskymi pravidlami. V čase písania tohto textu ešte výsledok nepoznáme. S veľkou dávkou istoty však môžeme predpokladať, že odpoveď bude „áno“.

16.02.2022 16:00
debata (18)

V praxi to bude znamenať, že Európska komisia môže navrhnúť pozastavenie vyplácania európskych fondov krajinám, v ktorých nefungujú princípy právneho štátu – súdy sú pod politickou kontrolou, nie je vyšetrovaná korupcia s „politickým krytím“ a podobne. Návrh budú musieť odobriť členské krajiny v Rade EÚ, hlasovať sa bude kvalifikovanou väčšinou.

Prvými dvoma kandidátmi na použitie mechanizmu sú Poľsko a Maďarsko. Obe vlády už dlhšie čelia konaniu pre podkopávanie zásad právneho štátu. V Poľsku si vláda podriadila súdnictvo a v Maďarsku je problémom systematická, politicky krytá korupcia. Európska komisia z podobných dôvodov zatiaľ neschválila ich národné plány obnovy.

Varšava a Budapešť tvrdia, že takýmito krokmi európske inštitúcie nedovolene zasahujú do vnútorného fungovania členských krajín. Aj ak si odmyslíme politické dôvody (Orbán aj poľská nacionalistická vláda nechcú prekážky v koncentrácii moci), mýlia sa v tvrdení, že vzťahy medzi exekutívou a súdmi, rešpektovanie deľby moci a funkčnosť inštitúcií ochrany práva sú „národnými“ otázkami, do ktorých EÚ nemá čo hovoriť.

Všeobecným dôvodom je, že fungovanie Európskej únie je postavené na niekoľkých zásadách. Patrí k nim aj funkčný právny štát. Národné súdy sú aj „európskymi“ súdmi, uplatňujú a interpretujú európske právo. Prokuratúra a polícia pomáhajú presadzovať rešpektovanie spoločných európskych pravidiel. Oslabenie ich nezávislosti či efektívnosti je preto útokom aj na právny poriadok Európskej únie.

Druhý dôvod je viac technický, ale rovnako dôležitý. Efektívna a nestranná polícia, prokuratúra, nezávislé súdy sú potrebné na ochranu spoločných záujmov Európskej únie vrátane finančných, ak sa bavíme o peniazoch z európskeho rozpočtu. Nedokážu to urobiť, ak sú nefunkčné či stratia nezávislosť. Zastavenie vyplácania európskych (teda aj našich) peňazí je tak „záchrannou brzdou“ v prípade, keď nevieme garantovať, že sú chránené pred podvodmi a korupciou. V prípade Maďarska a Poľska je situácia ešte horšia, keďže sa nezapojili do fungovania európskej prokuratúry.

Po rozhodnutí Súdneho dvora EÚ bude môcť Európska komisia navrhnúť zastavenie vyplácania európskych peňazí maďarskej aj poľskej vláde. Dôvodov má na to dosť. Hoci bude chcieť postupovať opatrne, nemala by zbytočne váhať. Ochrana spoločných európskych záujmov a presadzovanie spoločných pravidiel sú jej prvoradými úlohami.

O niečo komplikovanejšie to bude pri hlasovaní v Európskej rade. Niektoré vlády môžu podporiť Budapešť s Varšavou z obavy, že by čoskoro mohli čeliť podobnému konaniu, iné z nesprávnej solidarity. Ak ale nedokážeme ochrániť jeden zo základných princípov európskej spolupráce, škody budú omnoho väčšie ako pár desiatok miliónov ukradnutých eur z eurofondov.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #eurofondy #Maďarsko #Európska komisia #Súdny dvor EÚ