Ochladzovanie realitného ošiaľu

Lacné úvery budú onedlho minulosťou. Centrálne banky zaraďujú spiatočku v rozšafnom poskytovaní úverov komerčným bankám a dochádza k postupnému obmedzovaniu nakupovania dlhopisov. Tie mimochodom nemali nakupovať vôbec, alebo ich prijímať len ako zábezpeku pri požičiavaní peňazí bankám. Výhovorky o nutnosti takýchto krokov sa ukázali z dôvodu inflácie ako krátkozraké. Cena liečenia „menových omrzlín“ bude dosť drahá a zaplatíme ju všetci. Hypotekárni úveroví dlžníci aj firmy odkázané požičiavať si na svoj biznis.

28.02.2022 14:00
debata (1)

Akciové trhy v očakávaní zvyšovania úrokov sú v súčasnosti extrémne rozbúrené. Investovanie do akcií sa stáva viac hazardom ako obozretnou správou finančných prostriedkov. Ukončenie expanzívnej menovej politiky centrálnych bánk v praxi znamená obmedzovanie nákupu štátnych dlhopisov a zvyšovanie úrokov. To znižuje cenu dlhopisov a zvyšuje pre nových investorov výnos do ich splatnosti. Investori potom namiesto akcií upútavajú svoju pozornosť opäť na dlhopisy s dobrou bonitou.

Vplyv zvyšovania úrokov z hypoték na realitný trh v tomto období pociťuje Česká republika. Nafúknuté ceny nehnuteľností už nedokážu osloviť záujemcov o ich kúpu. Ich ceny sa za uplynulých desať rokov zdvojnásobili a ich kúpa na hypotéku sa stáva pre väčšinu obyvateľstva nereálnou. Spoliehať sa na hotovostných záujemcov, ktorí majú dosť vlastných peňazí na kúpu bytov, možno označiť za príliš naivné.

Postupné ochladzovanie realitného ošiaľu sa stane v rámci Slovenska realitou napriek tomu, že developeri sa stále snažia tlačiť ceny do astronomických výšok. Solventní zákazníci so záujmom o kúpu predražených veľkých bytov sú však veľmi náročnými zákazníkmi a nesadnú na lep realitným maklérom. Najmä v prípadoch, keď novostavba je označená ako nebytový priestor v podobe apartmánu. Takáto investícia je pritom časovanou bombou v podobe oveľa vyššej dane z nehnuteľnosti a obmedzení vlastníka pri zapisovaní trvalého pobytu na danej adrese. Nehovoriac o tom, že takáto nehnuteľnosť nesie prívlastok apartmán najmä preto, že nespĺňa kritériá prístupu denného svetla do miestností, alebo nedostatočného odhlučnenia stien. To všetko vplýva na znižovanie komfortu očakávaného solventným nadobúdateľom apartmánu.

Absenciu realitnej gramotnosti Slovákov využívajú nielen developeri, ale aj realitní makléri. Niektorí sa vôbec neštítia zatajovať pred záujemcom o kúpu závažné chyby nehnuteľností. V Bratislave sa stal dokonca prípad, že kupujúci sa až po vyplatení kúpnej sumy dozvedel, že pozemok pod bytovým domom patrí manželke majiteľa firmy, ktorá bytové domy stavala a tento neboli súčasťou predávanej nehnuteľnosti. V budúcnosti tak bude vlastník apartmánu platiť nielen vysoké dane z nehnuteľnosti, ale aj vysoké nájomné vlastníčke zastavaného pozemku.

Veľké, staré byty s vysokými stropmi a energeticky náročným vykurovaním sa stanú pre doterajších vlastníkov čoskoro po výraznom zvýšení cien plynu nočnou morou. Mnohí z nich preto budú na prázdne byty namiesto nájomcov urýchlene hľadať kupujúcich.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #energie #úvery #hypotéka