Odstrihnúť sa od ruského plynu a ropy

Na znižovaní závislosti od ruských fosílnych palív máme dosť dôvodov pracovať už minimálne pätnásť rokov. Pokiaľ ich však Putinov režim využíval ako ekonomickú zbraň len proti Ukrajine, veľmi nás to netrápilo. Európa súce hovorila o potrebe diverzifikácie, no v realite šlo o diverzifikáciu prepravných trás, nie zdrojov.

09.03.2022 16:00
debata (36)

Budíčkom nebola ruská anexia Krymu a vojenská podpora separatistom na východe Ukrajiny, ani čoraz militantnejšia politika Putinovej vlády. V porovnaní s rokom 2014 sa závislosť Európy od ruských energetických surovín ešte zvýšila. A tak zatiaľ čo sme zavádzali sankcie, kritizovali politiku Kremľa, veselo sme financovali posilňovanie Putinovho autoritárskeho režimu a vyzbrojovanie ruskej armády.

Na odstrihnutie sa od ruského plynu a ropy existuje niekoľko dobrých dôvodov. Prvý je, samozrejme, bezpečnostný. Vývoz energetických surovín tvorí veľkú časť ruských zahraničných príjmov. Bez týchto peňazí bude môcť Moskva ťažko ďalej financovať agresiu proti Ukrajine. No je to aj náš vlastný bezpečnostný záujem: pri súčasnom vedení Kremľa sa nedá vylúčiť útok na ďalšie európske krajiny. Prvé na rane je Moldavsko, dôvod na obavy majú aj pobaltské štáty.

Druhý dôvod je morálny. Vývoz energetických surovín pomáha upevňovať autokratický režim. Financoval život oligarchickej elity, doteraz väčšinou vernej Putinovi, aj lojalitu strednej triedy, ktorá vymenila politické a občianske práva za relatívne spokojný život. V tomto je naša (európska) spoluvina na súčasnej situácii ešte horšia než v bezpečnostnej oblasti: videli sme realitu oligarchického, autokratického kapitalizmu v Rusku a rozhodli sme sa, že nám neprekáža. Európske metropoly a banky rady vítali peniaze ruských oligarchov. A podpora protiputinovskej opozície (najmä občianskej) bola skôr slovná ako reálna.

Nakoniec, je tu environmentálny dôvod. Dodávky fosílnych palív z Ruska pomáhali oslabovať snahy o dekarbonizáciu európskej ekonomiky. Odstavíme uhlie? Nahradí ho (najmä) ruský plyn, veď je pomerne lacný a dostupný. Zelenšia doprava? Skúsme to predsa len ešte chvíľu so spaľovacími motormi. Dostali sme rýchlu lekciu. Fosílne palivá nie sú udržateľné, už vôbec nie bezpečné.

Teraz musíme rýchlo (bolestivejšie a drahšie) dokázať to, na čom sme mohli pracovať dlhodobo. Pre najbližšie mesiace musíme hľadať nové zdrojov ropy a zemného plynu. Niektoré krajiny čakajú neľahké rozhodnutia – Nemecko bude asi musieť zastaviť vypínanie jadrových elektrární. Zásadné je však zrýchlenie a zvýšenie investícií do udržateľných a bezpečných alternatív. Na všetkých úrovniach. Chudobnejšie domácnosti budú potrebovať kompenzácie drahšieho plynu a benzínu, no zároveň potrebujú čo najrýchlejšie dostupné zelené alternatívy v kúrení či doprave. To isté platí pre firmy aj celé sektory ekonomiky.

Najlepším spôsobom, ako sa odstrihnúť od ruského plynu a ropy, je obmedziť energetickú spotrebu a nahradiť fosílne palivá obnoviteľnými zdrojmi.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #vojna na Ukrajine #ruská ropa #ruský plyn