Veľkorysé gesto vlády

Všetkých spoluobčanov znepokojilo, že minister financií Igor Matovič sa zaujíma o dôchodky. Nebudú vraj predmetom zlosovania, ale určitým limitom sa pritom nevyhnú.

11.03.2022 16:00
debata (7)

Ide o to, že špajzu, v ktorej Matovič už pár rokov nič nemá, mu už nevykráda iba Fico, ale začal ju neskonale chamtivým spôsobom vykrádať aj Putin. Aspoň tak to vyplynulo z jeho tlačovej besedy. Horšie je to nateraz najmä preto, že Putin, teda aspoň podľa Matoviča, okrem tejto prázdnej špajzy každému občanovi navyše vykráda aj peňaženku.

Všetko o tom je, pochopiteľne, nesmierne hlboká ekonomická metafora, poukazujúca na permanentne tragickú situáciu vlády. Prirodzene, okrem samotného Matoviča, ktorý, žiaľ, nijakou metaforou ešte stále nie je, naopak, jeho súvislosť so stavom financií na Slovensku dnes možno utajiť či zatajiť iba veľmi ťažko. A zdá sa, že to bude čoraz ťažšie a menej možné.

Nemožno mu však uprieť jeho úspechy. Napríklad sa mu podarilo úplne samému dať problémy dôchodcov a ich nízkych dôchodkov v procese zdražovania do určitej súvislosti s infláciou. Vlastne aj preto navrhuje vyplatiť 13. dôchodok už v máji. Alebo v júni. Alebo tak nejako. Udeje sa to vraj v duchu príslovia: Kto skôr dáva, dvakrát dáva! Niečo na tom bude. Lebo hľadieť súčasnej vláde do tváre v súvislosti s jej sociálnou politikou a hľadieť, totiž aspoň pre dôchodcu, priamo do tváre chudobnej smrti, predstavuje v skutočnosti iba veľmi jemný rozdiel.

Totiž podobne ako v prípade vyplácania 13. dôchodku v máji alebo v júni ide vo všetkých spomenutých prípadoch iba o „jemný časový posun“. Nie preto, že by vláda artikulovala filozofické problémy existencializmu, napríklad bytia a nebytia alebo aspoň nejakého prepadu do ničoty, či faktu, že peklo sú (napríklad konkrétne pre Matoviča) „vždy tí druhí“, prípadne iné filozofické taľafatky. Ale ide o ten nesmierne jemný povzbudivý závan teológie, ktorý možno zaraz zacítiť z nezmernej hĺbky jeho verbálnych prejavov: „Mali by sme zobrať kompletný zoznam ľudí, ktorí mali vyplatené 13. dôchodky minulý rok, a očistiť ho od tých, ktorí sa medzičasom s nami rozlúčili. Vďaka tomu budeme mať veľmi rýchlo vypočítané výšky týchto dôchodkov," ozrejmil podpredseda vlády.

„Kde tie lanské snehy sú?“ natíska sa otázka francúzskeho básnika Françoisa Villona. Nuž, pominuli sa. Ale zostali tu „neočistené“ zoznamy. Neočistené o tých, čo tu nedávno iba „chodili a nič nerobili“, ako dôchodcov charakterizoval pred rokmi v slávnej televíznej besede Richard Sulík, predseda strany SaS. Je to jednoduché – čím sú zoznamy „očistenejšie“ a tým kratšie, tým viac zostane peňazí.

Potom je už Matovičov návrh zrozumiteľnejší. „Nehoráznosť,“ zareagovala na jeho návrh pani Valéria Pokorná, zastupujúca predsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska. „Nesúhlasíme s vyplatením tzv. 13. dôchodku, je to iba vianočný príspevok, daný zákonom. 300-eurový príspevok dostane iba poberateľ dôchodku s dôchodkom nižším ako 218,06 eura, ostatným sa adekvátne skracuje až na 50 eur," vypočítala Pokorná.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #filozofia #Igor Matovič #Jednota dôchodcov na Slovensku #rast cien potravín #dôchodcovská inflácia