Ľudia s mapou zraniteľnosti Globsecu a tí druhí

Mimovládna organizácia Globsec Policy Institute je úctyhodná organizácia: jej pozvania na konferencie s dôverou prijímajú hlavy štátov, jej činnosť podporovalo naše ministerstvo financií aj za predchádzajúcej vlády a zdroje pre analytické a osvetové činnosti čerpá aj z európskych štrukturálnych fondov.

15.03.2022 16:00
debata (8)

Práca expertov Globsecu je oceňovaná ako zdroj expertízy v oblasti bezpečnosti a zahraničnej politiky a tiež v otázkach kybernetickej bezpečnosti a strategickej komunikácie v regióne celej strednej Európy. Globsec vychoval a pri spolupráci udržal desiatky mladých expertov. V tom nemá konkurenciu a zasluhuje si rešpekt.

Prínos Globsecu je aj lingvistický. Politikom aj novinárom rozšíril slovnú zásobu o dôležité analytické termíny. Používa ich aj časť akademikov, ktorí dbajú o aktuálnosť a ostrosť úsudkov. Niektoré výrazy ako hybridné hrozby a dezinformačné naratívy sú síce vymedzené gumovo, ale to nie je nevýhoda. Hybridnou hrozbou môže byť doslova hocičo, a aj vďaka tomuto slovu preukazujeme, že vieme, kde je sever a že mráz, tak ako kedysi, stále prichádza z Kremľa.

Čo môže byť silnejší dôkaz správnosti mapy zraniteľnosti, ktorú vytvorili experti Globsecu, ako vojenské útoky na Ukrajinu? Mapa, o ktorej hovorím, zobrazuje krajiny strednej a východnej Európy ako územia s rôznou mierou zraniteľnosti voči podvratným vplyvom Kremľa. Vychádza z posudzovania krajín nástrojom, ktorý sa volá Index zraniteľnosti. Jeho vznik finančne podporilo Centrum globálneho angažovania, ktoré je súčasťou ministerstva vnútra Spojených štátov. Základnou ideou tu je, že Rusko sa snaží o nadvládu v regióne a využije každú príležitosť na podnecovanie nespokojnosti a zvyšovanie napätia v postkomunis­tických spoločnostiach.

Samotný index a metodológiu merania vytvorili akademickí autori a definície používaných pojmov, identifikované dimenzie, ukazovatele, postupy a škály merania sú transparentne popísané a prístupné diskusii. Všetko je ako keby v poriadku. Až na to, že mapa predpokladá len dve mocnosti, ktoré sa usilujú o nadvládu a zmenu pomerov vo svete a regióne: Čínu a Ruskú federáciu. Spojené štáty ako možný hegemón a prípadný podnecovateľ konfliktov na mape nie sú.

Nemám podozrenie, že USA sú neviditeľné preto, že nástroj financovali. Konštrukcia mapy vychádza z presvedčenia o úlohe USA ako garanta demokracie a slobody vo svete a ako mierotvorcu. Bola by to pekná viera, ak by nebola spojená s automatickým negatívnym označením konkurenčných mocností planéty. A s neúctivou pochybnosťou o oddanosti postkomunistických štátov demokracii a ich úcte k slobodám človeka. Záver, že naša zraniteľnosť, naša náchylnosť podľahnúť ruským vplyvom musí byť z bezpečnostných dôvodov monitorovaná, je aspoň pre mňa veľmi urážlivý.

Mapa je teda jasná. Jej používanie včleňuje do váženej spoločnosti. Binárne videnie sveta, o ktoré sa opiera, však ohrozuje vyzdvihovanú toleranciu a úctu k rôznosti ľudskej skúsenosti. V jazyku binárne mysliacich bezpečnostných expertov sú aj pojmy ako vnútorný nepriateľ. My starší si súvislosti a dôsledky takýchto slov pamätáme.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #USA #GLOBSEC #vojna na Ukrajine #Globsec Policy Institute #mapa zraniteľnosti #index zraniteľnosti