Povzbudivé rozšírenie chrabrosti

Všetkých spoluobčanov v posledných dňoch veľmi povzbudilo mohutné rozšírenie nesmierneho hrdinstva, ktoré sa zvlášť rýchlo rozpína najmä vo vládnych kruhoch a vôbec v kruhoch blízkych koalícii.

18.03.2022 15:00
debata (36)

Prirodzene, že súvisí s vojnou na Ukrajine a tamojší politici nám môžu iba závidieť, že práve týchto ľudí medzi sebou nemajú, lebo ich krajine by to v týchto najťažších chvíľach istotne najviac pomohlo.

Napríklad už začiatkom týždňa premiéri troch krajín – Česka, Slovinska a Poľska – vytvorili delegáciu, ktorá doslova pod paľbou navštívila Kyjev a rokovala tam s prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby Ukrajinu aj takto, takpovediac „osobnostne“, povzbudila. Náš predseda vlády Eduard Heger sa tejto pozoruhodnej misie síce nezúčastnil, ale z toho vôbec nesmieme usudzovať, že by nebol chcel, alebo pripúšťať čosi také, čo by o tom napríklad povedala opozícia. To by vôbec nebolo správne, ba, aspoň podľa doterajších skúseností, pravdepodobne ani príliš žičlivé či pekné. Vycestovať mu však neodporúčali predovšetkým naše bezpečnostné služby.

Tento postoj bezpečnostných služieb by bol určite celkom nepochopiteľný, keby ho našťastie (!) zaraz nevysvetlila aj podpredsedníčka vlády a ministerka pre informácie Veronika Remišová. „Bezpečnosť pána premiéra je mimoriadne dôležitá,“ dodala s tým, že sú „dôležité gestá, ale aj konkrétne činy“. Prirodzene, že v tomto prípade o nič také ako o dôležité gesto alebo o nejaký konkrétny čin vôbec nešlo. Teda, samozrejme, zo strany nášho premiéra. Je preto nadmieru povzbudivé, že ona sama takúto cestu práve v týchto chvíľach zvažuje, lež, aspoň podľa jej vyjadrenia, „v inej humanitárnej veci“. Jej rezort vraj chystá konkrétnu pomoc sirotincu na Ukrajine.

Chrabrosť ako taká teda vo vládnych kruhoch vôbec nechýba. Podobne sa hneď po jasnom stanovisku Remišovej vyjadrili aj napríklad minister zahraničia Ivan Korčok a iní dôležití predstavitelia politického, parlamentného, ekonomického a kultúrneho života. Premiér vyjadril ľútosť, že časť ľudí sa cíti z jeho rozhodnutia sklamaná, ale dôležitá je určite aj tá druhá časť, ktorá nič také necíti.

No rozhodujúci je v tejto súvislosti názor predsedu najmocnejšieho piliera vládnej koalície, predsedu OĽaNO Igora Matoviča. Najmä preto, že on sám bol tiež premiérom, a preto má v týchto otázkach viac jasno ako iní. „Edo Heger sa rozhodol na základe informácií, ktoré mal v danej chvíli. Teraz je už každý múdry,“ povedal Matovič. Lenže on by na rozdiel od súčasného premiéra, ba na ešte väčší rozdiel aj od ostatných, bol múdry už vtedy, teda pri samotnom rozhodovaní. „Ja by som skorej konal podľa toho, ako by som to cítil,“ pokračoval Matovič, ktorý bol premiérom dvanásť mesiacov. „Asi by som išiel napriek tomu, čo by odporúčali slovenské bezpečnostné zložky,“ dodal s tým, že „má povesť rebela“. Je to zaujímavé najmä preto, že nevieme, čo by oné zložky skutočne povedali.

Ale napríklad ani takých dôchodcov sa – napodiv – na názor na podobné vycestovanie Matoviča tiež vôbec nikto nepýta.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Igor Matovič #Veronika Remišová #vojna na Ukrajine #Eduard Heger