Nová politická strana

Mnohých spoluobčanov uchvátilo pomyslenie europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej na novú politickú stranu. So skutočnými lídrami by zaraz vytrhla túto krajinu zo všetkej biedy.

25.03.2022 16:00
debata (12)

Z Bruselu, kde pôsobí, sa to javí úplne jasne. Slovensko trpí nielen nedostatkom šikovných politických partají, no zároveň aj ich nedostatkami. Na rozdiel od iných prázdnych rečníkov sa Nicholsonová vôbec nezdržuje nejakým novým politickým programom. Ten je azda v každej strane, každému, kto v onej strane je, nanajvýš jasný. Preto aj koncept strany zakladá rovno na výrazných žijúcich osobnostiach nášho politického života. Ich význam narastá v súčasnosti najmä tým, že ich europoslankyňa sama najviac uznáva.

Najväčšmi sa jej páči súčasný minister zahraničia Ivan Korčok, ktorý by sa však na tejto svojej novej ceste mal spriahnuť s Mikulášom Dzurindom, bývalým predsedom SDKÚ, ktorý bol tiež vždy skvelý. Teda aj ako predseda strany, aj ako predseda vlády, ba aj ako exminister zahraničia. Na tomto poste jednoducho oslňoval, zvlášť keď ako minister zahraničia behal v trenírkach po Budapešti, i keď, pochopiteľne, nie azda vo svojich trenírkach, ale v takých tých bežeckých.

To by si nikdy nedovolil ani Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord, teda Napoleonov minister zahraničia. No istotne iba preto, že na základe svojej diplomatickej rafinovanosti bol súčasníkmi vhodne a vcelku aj korektne opisovaný ako „krívajúci diabol“. A krívať v trenírkach maratón po Budapešti by sa akosi nehodilo, napriek tomu, že Francúzsko bolo ešte vtedy rešpektovanou mocnosťou.

Preto až Dzurinda mohol vniesť do diplomacie sviežeho ducha a dal jej túto modernú podobu, ktorú má v EÚ dodnes. V spojení s Korčokom by bol tento duch ešte oveľa sviežejší, najmä ak uvážime, že väčšina dôležitých vecí sa na Slovensku odohráva v zahraničí. Napríklad vojna na Ukrajine je zatiaľ v zahraničí, krajiny NATO sú, teda okrem nás, väčšinou tiež v zahraničí, Budapešť je ešte stále takisto v zahraničí, ba v zahraničí je najčastejšie aj sama Nicholsonová.

Preto nie je náhoda, že by do novej strany vtesnala aj Ivana Mikloša, ktorý by vyvažoval pozície v strane medzi jej jediným možným predsedom Korčokom a podpredsedom Dzurindom. Richarda Sulíka, predsedu SaS, ktorú opustila, spomenula iba veľmi zdržanlivo. Vlastne by sa do novej strany nehodil, lebo sa vraj príliš drží tabuliek, a preto, žiaľ, vôbec nevie, aspoň ako sa zrejme extrémne presne vyjadrila – „prioritizovať“. Všetci spomínaní to však, našťastie, vedia a takpovediac „sprioritizujú“ čokoľvek a kedykoľvek. Vedeli by napríklad, čo citlivo radšej nezmienila, kedykoľvek nahradiť aj ministra financií Igora Matoviča, ktorý odušu a hravo vyjednáva v zahraničí, napríklad v Rusku alebo v Maďarsku, úplne sám, ba bez vedomia ministra zahraničia Korčoka.

Už sama pomyselná náhrada Matoviča či premiéra Eduarda Hegera Korčokom je istotne pozoruhodná politická myšlienka, ktorá posunie túto krajinu nielen ďalej, no spomedzi iných krajín hneď aj najďalej.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Mikloš #Mikuláš Dzurinda #Ivan Korčok #Lucia Ďuriš Nicholsonová #nové politické strany