Aktuálne politické počiny

Mnohých spoluobčanov opäť prekvapil opätovný prienik ministra financií, predsedu najsilnejšieho piliera koalície - OĽaNO - Igora Matoviča na verejnosť. Ukazuje sa totiž, že bez jeho intelektu, ktorý zásadne uplatňuje v oblastiach, kde sa to najmenej hodí, by situácia u nás bola mimoriadne zložitá.

01.04.2022 16:00
debata (8)

Iba vďaka nemu sa neustále nesie v duchu dosť jednoduchého hesla: „Však čo?" Uplatňujú ho jeho stúpenci bez ohľadu na to, či sa hodí, alebo nehodí. Iné nemajú. Uplatňujú ho aj jeho politickí spolupútnici v onom rozheganom rebriniaku súčasnej koalície, udržiavanom v jednote iba násilím na odlišných názoroch. To sú v zásade všetky, ktoré nie sú jednoduché. Ak nie sú jednoduché, potom nemôžu byť ani správne.

Preto vo zvyčajnom rozhovore Matovič napríklad vždy vyzdvihuje najmä rany, ktoré sám utŕžil v politickom boji. Veď v ňom mu všetci iba ubližujú. No hneď v ňom „zmydlí“ liberálne médiá, „znosí“ prezidentku. Opozícii rovno v parlamente nadáva do „posratých buzerantov“, „pusipajtášov“, „vagabundov“, „úchylov“. Nuž dobre bude! Aspoň vďaka takému „prekalibrovaniu“ všetkých hodnôt a ľudí, o akom nesníval ani nemecký filozof Friedrich Nietzsche, keď z bahna ľudskosti zliepal „nadčloveka“. Matovičovo kvílenie o „prekalibrovaní“ hodnôt vojnou na Ukrajine je takisto jednoduché. Je skrytým odkazom na niečo, čo „tu“ chýba.

Mnohí čitatelia sa mi smiali, keď som napísal, že väčšina dôležitých udalostí sa na Slovensku odohráva v zahraničí. Myslím si, že je to ešte horšie. Aspoň sa mi zdá, keď sledujem súčasné verejné zdroje, že kdesi v zahraničí sa postupne akosi ocitá aj naša budúcnosť.

Ak napríklad minister financií bez hanby vyzve občanov, aby si „lacnejšie“ nakúpili v zahraničí. No veď v zahraničí sa tiež „úplne bežne“ zdražuje. Na obnovu tejto krajiny vraj môžu prísť peniaze zo zahraničia; na obranu krajiny prídu vojaci zo zahraničia; na obnovu prenajatých letísk prídu peniaze a výzbroj zo zahraničia; na záchranu zdravotníctva priskočia dajakí zbedačení lekári a možno i zdravotné sestry – no opäť iba zo zahraničia. Na záchranu hospodárstva priletia firmy zo zahraničia, na záchranu poľnohospodárstva paradajky, prasce a kravy zo zahraničia; na záchranu lesov, vzduchu a vody sem azda napokon prídu aj amazonské pralesy. Veď sú tiež zo zahraničia. Na skvalitnenie vzdelávania sa už takisto plánujú profesori zo zahraničia, docenti zo zahraničia, lektori, učitelia zo zahraničia. Vlastne preto, aby napokon na tieto (až potom) mimoriadne kvalitné školy nastúpili aj mimoriadne kvalitní študenti a žiaci, ktorí, pochopiteľne, tiež budú väčšinou zo zahraničia.

Až to, aspoň podľa deklarovaných cieľov, vraj zabráni našim študentom študovať v zahraničí, ba i tomu, aby tam zostali. Tí, čo tu ešte nanajvýš naivne študujú či pracujú, sú väčšinou vraj sprostí, a mali by čo najskôr odísť do zahraničia. Veď inak zostanú bez budúcnosti. Tá je už totiž bezvýhradne v zahraničí. Veď aj to je celkom jednoduché. Tam totiž zatiaľ nesiaha politika našej vlády.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Igor Matovič #hodnoty #vojna na Ukrajine #vysokoškolské štúdium