Predpoklad politickej stability

Mnohých spoluobčanov zaujalo, že politická strana Progresívne Slovensko pravdepodobne v najbližších hodinách môže dostať doslova „z Bruselu nového predsedu“.

22.04.2022 16:00
debata (12)

Zatiaľ strana na Slovensku pôsobí v podstate dosť nepriamo, teda ako akási nášľapná mína, o ktorej majú síce všetci iba dosť nejasné tušenie, no napriek tomu tvorila do určitej doby najsilnejší argument expremiéra a predsedu OĽaNO Igora Matoviča, ktorý vždy pri oprávnenej kritike jeho politických výčinov spoľahlivo utišoval rozhorčenú verejnosť závažným upozornením, že veď na jeho mieste by tu poľahky mohlo byť aj Progresívne Slovensko. To vždy zatiaľ vždy utlmilo aj načisto spoľahlivé a osvedčené médiá.

Pochopiteľne, tie, ktoré sú dodnes povolené. Vcelku zrejme ide o predstavu, s ktorou sa iba ťažko môže stotožniť priaznivec nejakej inej strany. Nuž ale, čo nebolo, vždy môže byť. Lebo, aspoň čo sa týka prekvapení, v slovenskom politickom živote už takmer nikoho neprekvapujú. Najmä ak sú nepríjemné a ak ani nijaké iné už asi dva roky vôbec nie sú k dispozícii. Z radov Progresívneho Slovenska totiž pochádza aj pani prezidentka, ktorá síce citlivo vníma Matovičove výpady voči svojej osobe, ale znáša ich napodiv oveľa lepšie ako narážky takého vplyvného poslanca, čo furt v súvislosti s ňou spomína Ameriku, aj keď mu to súd už, našťastie, načisto zatrhol.

To je správne, lebo poslanec u nás má vraj konať iba podľa svojho vedomia a svedomia, ale nikdy nie podľa toho, čo si naozaj myslí. Alebo tak nejako to popisujú noviny. Preto Progresívne Slovensko čerpá bezprostrednú výhodu z faktu, že jeho ďalším predsedom by mohol byť europoslanec Michal Šimečka. Európsky parlament je väčší a lepší ako náš. Druhou výhodou je potom fakt, že jeho názory sa v ničom nelíšia napríklad od názorov Martina Klusa, ktorý má v strane SaS podstatný vplyv na ministra zahraničia Ivana Korčoka (tiež tak akosi za SaS).

Hovorím o tom iba preto, že ak by sa inej europoslankyni Lucii Ďuriš Nicholsonovej, aspoň podľa jej nedávnych vyjadrení, podarilo zariadiť podobnú rošádu na predsedníckom mieste aj v SaS, tak by tam, pochopiteľne, vedľa Ivana Korčoka, vstúpila akýmsi politickým samospádom aj ona sama. Potom by vôbec nebolo potrebné inštitucionalizovať celkom novú politickú stranu s Mikulášom Dzurindom a Ivanom Miklošom, totiž na čele s tým istým Ivanom Korčokom.

O takej strane Nicholsonová sníva. Jej nevýhodou by bolo najskôr to, že by Mikloš a Dzurinda hneď po voľbách prehryzli Korčokovi vo vláde aortu ako svojho času premiérke Ivete Radičovej. A kto by nastúpil potom? Črtá sa tam opäť iba bývalý predseda PS Michal Truban alebo doterajšia predsedníčka Irena Biháriová. Možno ešte Juraj Šeliga z „bývalých“ Za ľudí.

Mnohým spoluobčanom môžu moje slová dnes pripadať nepatričné, no ak sa podarí do volieb pozatvárať celú opozíciu a mafiu, nejaký väčší výber tu nebude. Ak sa to nepodarí, zavládne chaos. Je tu síce už dnes, len nikto ho zatiaľ nechápe ako charakteristickú črtu našej politickej stability.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Progresívne Slovensko #Lucia Ďuriš Nicholsonová