Zlý nápad ministra Sulíka

Minister hospodárstva Richard Sulík vraví, že pri súčasnom raste cien energií by sme mali suspendovať obchodovanie s emisnými povolenkami. Chápem ho.

04.05.2022 16:00
debata (10)

Po prvé, nikdy nebol nadšencom ekológie. Z jeho vystúpení je zrejmé, že environmentálne regulácie považuje za v princípe nesprávne miešanie sa do fungovania trhu. A trh predsa vyrieši všetko najlepšie.

Chápem ho aj preto, že vo svete jednoduchých excelovských tabuliek dáva také opatrenie zmysel. Emisné povolenky zvyšujú cenu energií. Nie výrazne (prečítajte si, čo o tom napríklad píše Medzinárodná energetická agentúra), ale v energetickej kríze sa každé percento počíta. Zrušíme povinnosť nakupovať emisné povolenky, ceny prirodzene klesnú. Veď je to ako s DPH – nižšia daň, nižšie ceny v obchodoch. Či nie?

Do tretice, ministrovi Sulíkovi rozumiem, pretože už viackrát prejavil neochotu vnímať širšie súvislosti komplexných problémov. Počnúc krízou eurozóny cez migráciu po súčasný rast cien energií. Riešenia musia byť jednoduché: žiadne pôžičky, nepustiť ich cez hranice, zastaviť obchodovanie s emisiami, a tak podobne. Premýšľanie o širších súvislostiach, či nebodaj dlhodobých dôsledkoch po a, zdržiava, po b, je problémom niekoho iného.

Nič to však nemení na veci, že suspendovanie obchodovania s emisiami by bol zlý nápad. Dokonca veľmi zlý. Emisné povolenky sú spôsobom, ako do ceny energií a priemyselných výrobkov započítať ich environmentálne náklady – dôsledky emisií skleníkových plynov. Neprejavujú sa hneď a málokedy ich nesie ten, kto emisie spôsobil. Nie je to dokonalý spôsob, v EÚ je však zásadný. A (vraj) ekonomický liberál ako Richard Sulík by mohol oceniť aspoň to, že je trhovo konformný.

Povinnosť kúpiť si právo na vypustenie emisií zvýhodňuje technológie, ktoré emisie neprodukujú. Nie je to žiadna neférová výhoda. Fosílne palivá a na nich postavené špinavé technológie dodnes ťažia z desaťročí verejných dotácií v rôznej forme. Od priamych platieb po nepriamu podporu budovaním potrebnej infraštruktúry.

Prechod na zelenšiu ekonomiku nebude lacnou záležitosťou, hoci cena bude výrazne nižšia ako náklady nezabrzdených klimatických zmien. Verejné investície majú pochádzať aj z predaja emisných kvót – tak sa na riešení problému finančne podieľajú tí, čo ho spôsobili. Lenže verejné financie nebudú stačiť. Čistejšie technológie musia podporiť aj súkromní investori (opäť niečo, s čím by mohol ekonomický liberál súhlasiť). Pre nich je však potrebné čo najstabilnejšie regulačné prostredie. Nie nepredvídateľné vypínanie a zapínanie nástrojov verejnej politiky.

V konečnom dôsledku, hlavnou príčinou súčasného rastu cien energií je naša závislosť od fosílnych palív dovážaných z Ruska. Nevyriešime ho tým, že fosílne palivá opäť zvýhodníme oproti čistejším, lacnejším a bezpečnejším alternatívam. Keď sme po krk v problémoch, posledné, čo potrebujeme, je kopať ešte hlbšie. Namiesto toho urýchlime zelenú transformáciu a poskytujme adresnú pomoc tým, ktorých rast cien energií ohrozuje najviac.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Richard Sulík #ceny energií #emisné povolenky