Ako vyštvať Lengvarského

Igor Matovič sa rád bije do pŕs, aký čestný je on politik. Keď príde na lámanie chleba, skutočnosť iná. To sa týka aj jeho výzvy na odvolanie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.

05.05.2022 20:00
debata (11)

Priamy človek by totiž neposielal verejné odkazy premiérovi Hegerovi ani ministrovi a sám by konal. Rezort zdravotníctva v koalícii prislúcha OĽaNO. Matovič ako predseda hnutia môže kedykoľvek zvolať predsedníctvo hnutia a navrhnúť Lengvarského odvolanie. To však nikdy neurobí. Vie, že by narazil – na Hegera i Lengvarského ochrancu ministra obrany Naďa.

Hoci má líder OĽaNO pravdu, že rezort zdravotníctva mešká s prípravou výstavby a rekonštrukcie nemocníc, jeho pohnútky sú skôr osobné. Matovič nikdy nemal Lengvarského príliš v láske. Nečudujme sa mu, nahradil vo funkcii jeho protežanta Marka Krajčího. A na rozdiel od neho zvládol pandémiu Lengvarský oveľa lepšie. Navyše, v prieskumoch dôveryhodnosti členov vlády sa minister zdravotníctva dlhodobo umiestňuje v prvej trojke, kým Matovič je beznádejne na poslednom mieste.

Pokiaľ ide o zlyhanie pri obnove nemocníc, musíme zobrať do úvahy aj vlny delty a omikronu, ktoré rezort zdravotníctva naplno zamestnali na niekoľko mesiacov. Implementácia plánu obnovy – na ktorú má zdravotníctvo vyčlenených 1,5 miliardy eur – mešká zatiaľ pol roka. Je však otázkou, či sú naše zámery vôbec reálne. Postaviť do roku 2026 vyše tisíc nových lôžok a 850 rekonštruovať, to je tak trochu z ríše snov. Veď v slovenských pomeroch je zdĺhavé postaviť čokoľvek. Od roku 1990 sme žiadnu nemocnicu nepostavili. Avizovaná najšpičkovejšia nemocnica Rázsochy sa stavia od roku 1987. A aj súkromná nemocnica Bory (ktorá odčerpá stovky zdravotných sestier z verejného zdravotníctva) sa stavia sedem rokov.

Hádzať vinu za nešváry v zdravotníctve iba na Lengvarského preto nie je fér. Matovič to dobre vie. Lenže z osobných dôvodov sa chce ministra zbaviť a hľadá chodníčky, ako ho vyštvať z kresla. To je celá jeho hra.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #Igor Matovič #plán obnovy #Vladimír Lengvarský