Ruská plynová ruleta

V socialistickom Československu každý občan vedel, že jeden rubeľ stojí desať korún. Tento kurz pritom platil len pre neobchodné platby a bol pravidelne uvedený v kurzovom lístku ŠBČS. V tom istom lístku bol uvedený aj kurz rubľa pre obchodné platby medzi firmami. Pre tieto platil fixný kurz osem korún za rubeľ.

09.05.2022 16:00
debata (23)

Za desať korún nadobúdali sovietsku menu turisti a tento kurz sa používal aj na určenie ceny cestovných lístkov vlakovej a leteckej dopravy do a zo všetkých socialistických štátov. Nevýhodný turistický kurz pritom neplatil vo všetkých spriatelených krajinách. V Maďarsku napríklad ruský turista dostal za rubeľ iba 16,80 forintu, čo bolo v prepočte na našu menu iba 7,56 Kčs. O tom, že ruská strana nás nevýhodným kurzom okrádala o 25 %, sa pritom u nás nikde nehovorilo.

Povinnosť uhrádzať faktúry za plyn ruskému dodávateľovi Gazprom v rubľoch mnohí naši politici a nedostatočne erudovaní ekonómovia bagatelizujú. Vravia, že platby odberateľov plynu na vynútené duálne účty v eurách a rubľoch sú len technickou záležitosťou ruského dodávateľa, pričom platby naďalej pôjdu v eurách. Odvolávanie sa na medzinárodné zmluvy uvádzajúce ceny v eurách alebo v iných voľne vymeniteľných menách nám ale vôbec nepomôže.

Pokiaľ by sa naozaj ruská strana bála iba o dostupnosť devíz za dodávky plynu, stačilo by v Gazprombank otvoriť zákazníkom iba devízové a nie súbežne aj rubľové účty. V prechodnom období možno ruská strana až do ukončenia záväzkov z existujúcich plynových kontraktov v eurách, dolároch a librách nebude požadovať výmenu uhradených devízových súm na ruble. To sa môže ľahko zmeniť. V každom prípade treba brať do úvahy skutočnosť, že až pripísaním peňažných prostriedkov na účet dodávateľa (Gazpromu) je platobný záväzok odberateľa plynu považovaný za uhradený.

Ruský rubeľ od marca má už iba veľmi obmedzenú konvertibilitu. Odvtedy síce oficiálne výrazne posilnil k doláru a euru, ale vymeniť ruble na tieto meny je veľmi obmedzené. Z pohľadu práva je teda rozhodujúce, v akej mene budú vystavované faktúry za dodávky plynu. Pokiaľ tieto v budúcnosti budú naozaj v rubľoch, bude to znamenať eskaláciu problémov s realizáciou úhrad. Ruská centrálna banka môže manipulovať s kurzom rubľa podľa svojho uváženia. Odberatelia nebudú mať žiadnu istotu, že im na rubľových účtoch nebudú po prepočte z eur alebo dolárov peniaze na zaplatenie faktúr za plyn chýbať.

Problém s úhradami faktúr za plyn v rubľoch bude ešte umocnený neistotou fixovania cien v rámci tzv. termínových, t.¤j. forwardových kontraktov. Tie sú určované denne v eurách za MWh. Fakturácia v rubľoch skomplikuje obchodovanie s plynom najmä preto, že neexistuje ani prevodný mostík vo forme menových forwardov medzi eurom a rubľom. Ruská mena sa totiž z pohľadu odberateľov plynu stala čiernym Petrom. Ruský rubeľ je v súčasnosti vymeniteľný čiastočne za čínsku menu alebo za meny spriatelených krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Kurz rubľa je tam však oveľa slabší ako oficiálny kurz dolára alebo eura denne určovaný ruskou centrálnou bankou. Zháňať lacné ruble u vekslákov alebo v súkromných zmenárňach napríklad v Uzbekistane či Kazachstane ale odberatelia plynu z EÚ určite nebudú.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #rubeľ #ruský plyn