Malé nevinné kvety

Všetkých spoluobčanov zaujalo, že vláda sa vo svojich rozhodnutiach čoraz viac približuje prírode. Voči médiám sa každá z jej zložiek tvári ako utešená kytica nevinných poľných kvetov, no voči občanom ako ľúta nespútaná zver.

20.05.2022 16:00
debata (3)

Napríklad pri návrhoch zákonov sa pravdepodobne najväčšmi uplatňujú sedmokrásky. Prebieha to tak, že jeden člen vlády, napríklad minister financií Igor Matovič, dostane jednu sedmokrásku, iný člen vlády, napríklad Richard Sulík, prevezme inú. Potom sa posadia pred spriatelených novinárov a pomaly a trpezlivo odtrhávajú okvetné lístky. S patričnými výkrikmi: „Majú dať dane!“ A hneď pri ďalšom lístku: „Nemajú dať dane!“ Ak sa nezhodnú, zoberú si ďalšie kvety. Ak sa poprú, jeden využije právo veta a dokáže druhému niečo strašné. Napríklad, že onen ničomník je vlastizradca. A zoberú si ďalšie nevinné kvietky na trhanie. Ale už aj niektorého šikovného opozičníka – do žalára.

Niekedy sa potom zamýšľajú, že kto sú to „tí oni“. Teda, či iba nejaké odporné veľké firmy, alebo opäť iba „my“, ktorí by sme v iných štátoch mohli poľahky byť pochopení – napríklad aj ako akísi občania. Ale u nás sa to zatiaľ celkom nedá. Novinárov medzitým pošlú napríklad za ministerkou pre informácie Veronikou Remišovou, ktorá neomylne zistí to, čo nikdy nikto nemohol ani tušiť. Teda, že sa asi zatiaľ nedohodli. Aj keď by sa vraj asi mali. Na tlačovej besede sa potom začína hlbšia analýza nejakého skvelého zákona.

Aj naposledy sme sa – koľký už raz – opäť dozvedeli niečo nové. Rovno z Matovičových mocných poryvov jeho únavnej politickej fantázie: „V priemere Fico s Pellegrinim zvyšovali detské prídavky asi o 7 miliónov, no to, čo sme dnes schválili na vláde, je dvestonásobok… Zlodeji skorumpovaní!“ Čo, rozumej Matovičovi, sú napodiv opäť iba Fico a Pellegrini. Alebo nejako podobne.

Vlastne veď vždy ide najmä o deti. Prekvapivo aj v školstve – pri ostatnom návrhu zákona. „Pokiaľ nemáme vyriešený hlavný čas v škole, tak nemôžeme investovať necelých 400 miliónov eur na krúžky v čase, keď deti nemá kto učiť a rodičia platia za opravu, učebnice a chod školy," povedal Branislav Gröhling, minister školstva za SaS. Zrejme nepochopil, aký je v tom svojom izolacionizme vlastne malý.

„Dnes som vyzval aj pána ministra školstva, aby odložil politické tričko, aby odložil zášť, pomstychtivosť alebo čokoľvek by bolo za tým a aby začalo ministerstvo školstva spolupracovať v prospech detí. Nie je čas na trucovitosť. Poďme spolu pomôcť deťom,“ uviedol Matovič. Aj keď výsledok, aspoň podľa Gröhlinga, vonia zatiaľ iba radostnou a netušenou slobodou. „Na základe návrhu tohto zákona bude môcť naše deti ktokoľvek učiť čokoľvek po vyučovaní. Pretože tam nemáte zadefinované jednotlivé kritériá vzdelávania, kto, kde a ako môže poskytovať služby," dodal Gröhling. Ach deti! Tiež malé, nevinné!

No súčasná nálada spoločnosti mi už stále častejšie pripomína smutné verše indického básnika Rabíndranátha Thákura: „Poludnie bolo ako oko blázna. / Otvoril som kôš a kvet bol mŕtvy.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #Branislav Gröhling