Očakávanie najhoršieho. Koniec vlády rozumu?

Spisovateľ Stanislav Komárek nedávno povedal: „Neviem, koľko mi ostáva v živote rokov, ale na jednej strane by človek chcel dlho žiť, pretože by ho zaujímalo, ako toto všetko dopadne. Na druhej strane sa obávam toho, čo príde, a rád by som zomrel ešte vo svete, na ktorý som zvyknutý.“

09.06.2022 16:00
debata (25)

Na wikipedii som zistil, že Komárek má iba 63 rokov! Netrúfol by som si ho ale napomenúť, že si otázku, či budúcnosť stojí za život, kladie priskoro. Musí mu byť jasné, že zomrieť vo svete, na ktorý je zvyknutý, už nestihne.

Všeobecný pocit, že dobre už bolo, že zmeny sú k horšiemu a že obrana prirodzeného sveta je čoraz ťažšia, umocňujú aktuálne krízy, pri ktorých nie je jasné, či sú príčinou spoločenského úpadku, alebo jeho dôsledkom. Snahu pochopiť súčasnosť a na základe toho, čo je, predpovedať, čo bude, komplikuje skutočnosť, že dejiny stratili vnútornú logiku a budúcnosť už neurčí historická kontinuita. Svet totiž bezprecedentne ovládli psychopati a trendy určuje kolektívna psychopatia. To, čo dnes psychopati progresívne vykazujú na smetisko dejín, nie sú konkurenčné ideové koncepty (autenticky konzervatívne, ľavicové či liberálne), ale zdravý rozum.

Budúcnosť podľa psychopatov bude nerozumná. Moc sa dnes neodkazuje na spoločenskú zmluvu, nezdržuje sa hľadaním konsenzu. Povaha súčasných tzv. liberálnych demokracií, ako aj volených nadnárodných inštitúcií je pseudodemokratická, elitárska, neľudová, protiľudová. Psychopatické elity spoločnosti neslúžia, ale jej autoritatívne vládnu. Ignorujú demokraciu, nezaujíma ich spätná väzba. Nemajú záujem si verejnosť nakloniť, snažia sa ju zastrašiť. Budúcnosť bude nerozumná preto, že sa ľudia neodvážia používať vlastný rozum.

Existuje povedomie, ale aj kvalifikované štúdie o tom, ako psychopati inklinujú k politike, ako politika psychopatov priťahuje a formuje. Vedomie tejto objektívnej hrozby bohužiaľ nemá „odkladný účinok“. Spoločnosti zjavne chýba kolektívny pud sebazáchovy, ktorý by zabránil voľbám, kým nebude vylúčené, že demokraticky vygenerujú ďalšiu kolekciu nebezpečných deviantov. Moc psychopatov sa neopiera o slobodnú voľbu občanov, ale o zločinnú manipuláciu politickým marketingom.

Kto má osoh z toho, že politika degenerovala na „obludárium“? Občan to určite nie je. Prirodzené je strániť sa fanatikov a preferovať ľudí dobrej vôle, hľadieť odovzdať budúcej generácii svet v lepšom alebo aspoň v rovnakom stave, v akom sme ho zdedili po predkoch. Lenže to sa už nestane, pretože svet, zdedený po predkoch, ľudstvo zverilo psychopatom a škody sú už globálne a nezvratné.

Otázka neznie, či sa oplatí dožiť sveta, na ktorý nie sme zvyknutí a v ktorom sa psychopati postarajú o to, že bude odporný. Myslím na všetkých tých skvelých ľudí, ktorí už zomreli, a vďaka tomu sa nedožili odporného dneška, sveta na ktorý sa nedá zvyknúť. Ide o tých, čo zomreli pred rokom 1914, pred rokom 1968, pred rokom 2000. A tipnem si ešte, že bude šťastie zomrieť pred rokom 2082, než sa to tu opäť zopsuje, lebo poučiť sa z histórie je nad naše sily.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #úpadok demokracie #kríza Západu