Zmeny na poliach slávy. Heger je práve teraz muž na svojom mieste

Mnohých spoluobčanov ohromilo, že jeden z vládnych predstaviteľov, predseda parlamentu Boris Kollár, použil pri oslovení ľudí pracujúcich na poliach označenie „roľník“. Kvôli feministkám vraj použil aj slovo „roľníčka“.

10.06.2022 16:00
debata (8)

To je žena, ktorá pracuje obdobným spôsobom. Taký roľník sa celkom líši od farmára. Ak ho vezmete na pole, zamyslene sa naň zahľadí a povie niečo múdre. Napríklad: „Ej, bisťu, toto nebude hrášok, toto budú asi slnečnice!“ Čím všetkých ohromí. Lebo veď ako to mohol tak rýchlo poznať? Nuž hrášok nemá čierne semiačka, stačí sa pozrieť do konzervy v reťazci. Je naskrz zelený, veď preto sa aj niekedy ľudovo nazýva „vojenský kaviár“. Falošný kaviár pripomína skôr akési „minislnečnice“ alebo, ak je pravý, potom skôr nedozreté granátové jablko zvnútra.

To všetko roľník hneď vie, no farmár hovorí najčastejšie o svojich poliach úplne inak. Teda akosi ekonomickejšie. Napríklad: „Na hentom poli mi ,včuľ' leží pekných pár ,evrí'!“ A pritom na tom poli zdanlivo nič podobné na seba či aspoň dajako úhľadné ani nie je. A na otázku, čo tam zasial, odpovie, že nič, veď inak by nedostal dotácie. Najlepšie vraj zarodí také betónové pole pod parkoviskom, ktoré potom dáva aj dve úrody do roka.

EÚ by to síce mohla spoznať z vrtuľníka, ale to by si do vrtuľníka musela zobrať aj roľníka. Lepšia je však bežná úradníčka z Bruselu, lebo potom je aspoň pokoj. Ak by totiž poznala napríklad hrach, mohla by ním poľahky podsypať niektorého novodobého regionálneho Jánošíka. Na použitie celkom zabudnutého slova upozornil pán Jozef Sedlák, žiaľ, aj so smutným vysvetlením súvislostí: „Keď ide do tuhého, mení sa aj rétorika politikov. A na Slovensku sa má prečo. Krajina v produkcii potravín dosahuje jeden z najmizernejších výkonov v celej Európskej únii.“

Ale možno je to ešte zúfalejšie zložitejšie, no istotne nie také zložité ako situácia v samotnej vláde, lebo strana SaS prestane chodiť na koaličnú radu. „Chceme sa vyhýbať konfliktom, nepomáha to a znechucuje to ľudí. Preto sme sa rozhodli, že si dáme trošku pohov, aby sa situácia ukľudnila,“ uviedol Richard Sulík. To priamo zasiahne aj premiéra Eduarda Hegera, ktorý pred časom vyhlásil, že je riadený koaličnou radou. Takže odteraz pôjde takpovediac „na tri valce“, z ktorých je však valec Za ľudí v parlamente dosť pošramotený.

Učiteľov a ich platy vraj môžu, aspoň podľa OĽaNO, pozdvihnúť už iba fajčiari a alkoholici. Teda vďaka dani z tabaku a alkoholu, ktorá sa na ne uvalí. Každý, kto prestane fajčiť a piť, prestane patriť aj k pomyselným osvietencom, lebo sa svojím zvrhlým konaním priamo postaví proti vede a poznaniu. Zdá sa, že je už iba otázkou času, kedy budú učitelia vyplácaní priamo tabakom či vodkou ako svojho času v Rusku za Jeľcina.

Preto sa môžeme právom nádejať, napriek smutným okolnostiam, že premiér Heger je práve teraz muž na svojom mieste. Lebo jeho pôvodné bohaté skúsenosti s distribúciou vodky bude národ potrebovať ako soľ. A nie iba na poliach a nie iba v školstve.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #pôdohospodárstvo #roľník #Boris Kollár #platy učiteľov #Eduard Heger