Krúpov prestup a predvídateľnosť v binárnom svete politiky

Predseda SaS Richard Sulík sa teší novému poslancovi Jurajovi Krúpovi. Vraj má rád konzistentných, a preto predvídateľných ľudí. Veríme mu to. Všetci potrebujeme určitú mieru predvídateľnosti. Vo svete bez pravidiel strácame smer, seba aj zdravie.

02.08.2022 14:00
debata (6)

Po predvídateľnosti túži veľká časť obyvateľov tejto krajiny. Tešila by nás vyhliadka, že Slovensko sa nebude prepadať hlbšie. Ale nemáme ju. Potvrdzuje to aj štandardné zisťovanie Eurobarometra z prelomu rokov, ktoré sa pýtalo na očakávania v najbližších 12 mesiacoch. Slovenskí respondenti najčastejšie očakávali, že sa zhorší finančná situácia ich domácností, a tiež že sa zhorší ich pracovná situácia. A tiež najčastejšie odpovedali, že svoju pracovnú situáciu nevedia predvídať.

Sulíkova potreba predvídateľnosti je teda blízka mnohým. A mnohí tiež pripúšťame, že predvídateľný môže byť aj svet, na ktorého pravidlá nemáme vplyv. Ale tým, že pravidlá sú jasné a stále, dokážeme predvídať následnosť a dôsledky konaní a nejako sa v tom svete zariadiť.

Poslanec Krúpa ponúka prehľadný obraz sveta, jasnú perspektívu. Patrí k tým, čo v každom verejnom vystúpení jednoznačne kategorizujú politických súperov, strany, ba aj celé štáty. Rozdelenie sveta na podliakov a morálnych hrdinov podáva jednoducho, bez váhania a presvedčivo prísne. Tak prísne, že sa málokto v jeho prítomnosti odváži volať po mieri, dohode a ústupkoch, pretože biľag od takto binárne uvažujúcich je predvídateľný.

Situácia sa zmenila. Túžba po existenčných istotách ako základe predvídateľnosti a slobodného spravovania vlastného života bola roky predmetom posmeškov od hlásateľov podnikavosti a iniciatívy. Nálepkovali ju ako spiatočníctvo, prisudzovali málo schopným, starým a nepotrebným.

Dnes sú istoty opäť politicky legitímne, no v sublimovanejšej, duchovnejšej podobe. Základom istoty a predvídateľnosti, ktoré tak presvedčivo inscenuje a stelesňuje aj poslanec Krúpa, je vyhranený binárny svetonázor. Preč sú časy, keď sa ohnivo kritizovalo čierno-biele videnie sveta a poukazovalo na riziká paušálneho kategorizovania. Aj koexistenciu rôznych farieb na dúhovej vlajke už málokto vníma ako posolstvo, že vzájomné rešpektovanie sa v rôznosti prináša krásu do spoločného života. Aj tí, ktorí obhajujú dôstojnosť a práva všetkých, k nej často pristupujú ako k symbolu určitej sexuálnej orientácie.

Politickí marketéri už dávno presvedčili politikov, že len inscenovanie zápasu medzi dobrom a zlom dokáže prebudiť voličov z letargie a nezáujmu o politické súboje. A že k účasti na voľbách nás pomkne len presvedčenie, že svojím hlasom chránime morálne hodnoty.

Krúpovo zbrojárske nadšenie možno priláka k Sulíkovej strane ďalších voličov. Binárne uvažovanie však vedie k hazardu s mierom a k rastu napätia vo svete. Sulík ako pragmatický politik víta Krúpom ponúkanú prehľadnosť sveta a krehkú hranicu medzi binárnym uvažovaním a fanatizmom nerieši. A ani to, že Krúpove verejné vystúpenia pravidelne a konzistentne prispievajú k strate významov slov diskusia a demokracia.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Juraj Krúpa #politický marketing