Solidarita Titanicu

Sebestačnosť je dôležitý pocit. Môcť rozhodovať o sebe je základom prežívania dôstojnosti. Čím sme starší, tým je pre nás možnosť nebyť odkázaný zásadnejšia a úzkostlivejšie chránená. Vlastný príjem, dostačujúca výška dôchodku má pre túto možnosť kľúčový význam.

16.08.2022 16:00
debata (16)

Jednota dôchodcov na Slovensku chce zabrániť návratu situácie, ktorú zažívali starí rodičia dnešných seniorov. Návratu neistoty a biedenia. Situácia mala vtedy formálne inú podobu, ale podobné existenčné ťažkosti. Po druhej svetovej vojne bola u nás väčšina seniorov bez dôchodkového krytia. Zákon o sociálnom poistení (1948) zaviedol síce sociálny dôchodok aj pre nepoistených občanov starších ako 65 rokov, no ten nebol zákonným nárokom. Bol len možnosťou, o ktorej rozhodol príslušný úradník. V jeho moci bolo určiť aj výšku dávky a aj žiadosť zamietnuť.

Chýbajúci ohľad na životné potreby seniora vtedy stelesňovala ľubovôľa úradníka, dnes nevypočítateľnosť vlády. Jej finančný lodivod sa raz kloní k historicky nebývalej citlivosti a inokedy hlucho obchádza kolabujúci pedagogický či zdravotnícky sektor. A tiež opakujúce sa volania seniorských organizácií po úprave dôchodkov. Koncom júla sa preto Jednota rozhodla získať podporu verejnosti pre petíciu na presadenie pomoci štátu všetkým seniorom. Pre seniorov chcú dôstojnosť a solidaritu, nie charitu.

Časť petičných požiadaviek bezpochyby smeruje k podpore všetkých seniorov. Schválenie nulových doplatkov na všetky lieky by zrejme pomohlo každému. Požiadavka rozmraziť minimálne starobné dôchodky je v čase extrémneho zdražovania volaním po solidarite, ktoré by malo byť vypočuté. Nie je to žiadna „ľudovodemokra­tická“ dávka určená každému. Je tvrdo podmienená minimálne tromi dekádami zamestnania.

Požiadavka percentuálnej valorizácie namiesto valorizácie o pevnú sumu už solidárnym počinom nie je. Z percentuálnej valorizácie viac získavajú dôchodcovia s vyšším dôchodkom. Ten im zaistili vyššie príjmy počas pracovného života a dôchodkové reformy, ktoré väčšmi zdôraznili princíp zásluhovosti. Doživotné vyzdvihovanie zásluhovosti meranej výškou platu ubližuje ľuďom, ktorí desaťročia pracovali za nízke mzdy v prepotrebných oblastiach ako školstvo či zdravotníctvo. Môžeme sa pozrieť bývalým učiteľkám zo škôlky či zdravotným sestrám do očí a tvrdiť, že percentuálna valorizácia je k nim spravodlivá? A je vôbec správne zohľadňovať niekdajšiu zásluhovosť v prípade udalostí typu prírodnej katastrofy? Veď je to spravodlivosť podľa logiky záchranných člnov na Titanicu, ktoré postačovali len pre cestujúcich prvých tried.

Zdražovanie postihuje seniorov podobne. Často sú susedmi v tom istom panelovom dome s bytmi rovnakých rozmerov. Ten s vyšším dôchodkom nespotrebuje viac a nepotrebuje ani viac vyhrievať byt ako ten s nízkym dôchodkom. Dôraz na solidaritu a dôstojnosť pre všetkých by bol vierohodnejší, ak by predstavenstvo Jednoty požadovalo valorizáciu pevnou sumou a v pevnej sume aj 14. dôchodok. Starosť o dôstojnosť všetkých by ju šľachtila väčšmi ako oháňanie sa nadmieru ohybnou palicou zásluhovosti.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Jednota dôchodcov na Slovensku