Energetické trhy potrebujú reformu

Európska únia musí razantne intervenovať na trhu s energiami. Vysoké ceny a trvajúca neistota škodia ľuďom aj firmám. A nie je to problém, ktorý pominie za pár týždňov či mesiacov.

07.09.2022 16:00
debata (5)

Plánovaná intervencia v podobe cenových stropov či dodatočného zdanenia nadmerných ziskov, výrazne ovplyvní fungovanie výrobcov i distribútorov energie. Argumenty o „zásahu do vlastníckych práv“ sú však v tomto prípade bezpredmetné. Energetika je sieťovým odvetvím s veľkým vplyvom na celú ekonomiku. V takomto sektore je verejný záujem dôležitejší než súkromný záujem vlastníkov. A verejný záujem velí znížiť ceny energií.

Neplatí ani argument, že zásahy by mohli rozvrátiť roky fungujúci energetický trh v EÚ. Tento trh je v súčasnosti nefunkčný. Umožnil taký dramatický nárast cien, že predstavuje hrozbu pre celé hospodárstvo aj sociálnu situáciu (zatiaľ čo časť výrobcov má, vďaka vysokým cenám a nízkym výrobným nákladom, veľké zisky). Ak nič iné, potrebujeme intervenčný mechanizmus, ktorý dokáže reagovať na podobné výkyvy (napríklad dočasné cenové stropy).

Pravdepodobne je však potrebná aj dlhodobá reforma. Cena elektrickej energie by nemala byť viazaná na cenu zemného plynu, ktorý je neekologický, a ako sa ukazuje aj extrémne neistý a drahý zdroj.

Energetická kríza prišla náhle a tak skoro nepominie. Rusko využíva európsku závislosť od zemného plynu ako politickú zbraň. Manipuluje s dodávkami s cieľom vyvolať v Európe hospodársku krízu, politickú nestabilitu a narušiť našu ochotu pomáhať Ukrajine brániť sa pred ruskou agresiou. Ak by však aj Putin o pár mesiacov vojnu prehral, problém s plynom to nevyhnutne nevyrieši. Putinov režim bude aj ďalej vnímať Európu ako nepriateľa. Vojenská porážka na Ukrajine môže spustiť politické zmeny v Rusku. No spoliehať sa na to, že v Kremli čoskoro zasadne demokratický spojenec, je priveľkým rizikom.

EÚ nedokáže prinútiť Rusko, aby škrtením dodávok nezvyšovalo cenu zemného plynu. Riešenie musí nájsť doma. Z krátkodobého hľadiska by to mali byť cenové stropy, napríklad pre výrobu elektrickej energie z jednotlivých zdrojov. Maximálne ceny môžu byť stanovené tak, aby nedemotivovali výrobcov (a tým neohrozili ponuku energie) a súčasne zrazili ceny na únosnú úroveň. Opatrenie však musí byť koordinované na celoeurópskej úrovni, inak sa môže stať, že lacnejšia elektrina z krajín so zastropovanými cenami bude tiecť do krajín, kde sú ceny vyššie.

Popri tomto krátkodobom riešení by mala EÚ a členské krajiny posilniť opatrenia na zníženie spotreby plynu všeobecne a ruského plynu zvlášť – energeticky šetrnejšie technológie, využívanie obnoviteľných a lokálnych zdrojov. K environmentálnym pribudli aj bezpečnostné a sociálne dôvody. S tým súvisí aj potrebná dlhodobá reforma európskeho energetického trhu. Fungoval na predpoklade dostatku lacnej fosílnej energie (zemného plynu).

Pre zelenú transformáciu energetiky však potrebujeme nové pravidlá – také, ktoré budú motivovať k zmysluplnému šetreniu a udržateľnému využívaniu zdrojov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #plynová kríza #ceny energií #elektrická energia